Bye for now…

img_1587

Rowing on Lommaren

English below

Säsongen som gått var på många sätt helt fantastisk. Jag var frisk i nästan ett år i sträck trots att jag ökade träningsmängden rejält. Jag hade som övergripande mål inför säsongen att utmana mig själv till det yttersta fysiskt och mentalt, det kan jag säga med gott samvete att jag har gjort. Höjdpunkter under säsongen var alla bra läger som jag var på i Tjeckien, Portugal, Österrike och Litauen. Jag satte nya personliga rekord på både 5000 meter och 2000 meter på roddmaskin dagarna efter varandra innan jul, jag satte sen ett ännu bättre pers på 5000 meter i början av februari efter över 100 träningstimmar under januari. Jag har ökat min mjölksyra tröskel rejält och tränat tills jag mer eller mindre fallit ihop. Tävlingarna i år har också varit positiva då jag kunnat prestera under olika förutsättningar som i lånad båt i Ungern, extrem medvind på Ryrsjön och storm på Råda. Jag har vunnit fler lopp än någon tidigare säsong.

img_8548

Malvina and I at this amazing “waterfall” in Trakai

Vi har haft en mycket bra stämning i laget under hela säsongen trots att vi varit extremt trötta och tidvis pressade. Vi har pushat och stöttat varandra och skrattat mycket, både med varandra och åt varandra. Jag känner på många sätt att jag verkligen sög ut varenda droppe ur säsongen som gått. Fram till slutet av juli hade jag inte för en sekund stannat upp och tänkt att jag ville göra något annat. Jag har verkligen känt mig lyckligt lottad att jag kunnat göra detta. Min fantastiska familj, mina vänner och mina sponsorer har verkligen hjälpt mig på alla sätt och vis att följa min dröm.

IMG_7926

Petter and I in our favorite place Montemor-o-Velho

Men någonstans i slutet av juli dök känslan upp för första gången, jag kanske inte ville fortsätta med det här. Efter två veckor ur båten på resa i Rio så saknade jag inte att ro själv alls. Väl tillbaka hemma så var det en kämpig resa mot SM. Motivationen tröt rejält och hjälptes inte av att bli ordentligt jetlaggad och sedan sjuk. Jag ville bara ta mig igenom SM och ut på andra sidan till semester. Jag var så ofantligt trött och orkeslös, varenda dag kändes som en vecka. Men dagarna innan SM så fick jag ändå fram lite pepp, en vilja att göra en riktigt bra avslutning. Jag är verkligen så stolt över mina prestationer på SM och nöjd att avslutningen på denna säsong blev så bra.

skolflickor

Way back in the day at an indoor competition in Stockholm 2013

Beslutet var taget redan innan SM att jag lägger ner min elitsatsning nu och ingenting har ändrats. Jag har varit extremt trött sen SM men saker och ting har gått fort. Jag har börjat plugga en kurs i idrottpsykologi på Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH) på halvtid denna termin. En väldigt givande och intressant kurs. Till min lycka så har min fantastiska tränare, Petter förmedlat ett jobb till mig vilket leder till att jag börjar som Avtalscontroller på Upphandlingsenheten på Stockholm Vatten på onsdag. Jag ska jobba 60 % tills kursen är slut då jag kommer jobba heltid. Jobbet och arbetsplatsen verkar så bra och spännande och till råga på allt får jag jobba tillsammans med Petter.

Livet känns bra helt enkelt. Annorlunda men spännande och nytt. Träning och rodd kommer fortsatt ha en viktig roll i mitt liv precis som Malvina och Petter. Bloggen kommer nog ligga på is ett tag, men kanske någon gång så skriver jag något här igen. Men för nu så är det ”over and out”!

img_8378

Lots of fun times with Victoria

In English

This past season has been amazing in many ways. I’ve been free from sick days for almost a year in a row even though I’ve trained more than before. My goal for this season was to challenge myself to my limits both physically and mentally, something I can say I’ve definitely done. Highlights of the season were amongst other things the amazing training camps we’ve been to in Czech Republic, Portugal, Austria and Lithuania. My personal records on the rowing machine before Christmas when I set new PB’s the days after each other on 5000 meters and 2000 meters. Then again my next PB on 5000 meters after over 100 hours of training in January. I’ve increased my lactic acid threshold and trained until I’ve had nothing left in the tank. The competitions have been good as well where I’ve done good results even when I’ve had to borrow a boat or row in a crazy storm. I’ve won more races in the single this year than ever before.

IMG_8001

In Vienna with these two amazing people Aram and Jacob

We’ve had a very good atmosphere in our team throughout the season even though we’ve been so tired. We’ve pushed and supported one another as well as laughed a lot both with each other and at each other. I feel like I’ve really squeezed everything out of this season, and not once up until the end of July did I think I wanted to do something other than rowing. I’ve felt truly lucky to have been able to follow my dream with the support of my family, my friend and amazing sponsors.

img_8229

In Szeged, Hungary with this cool guy Attila

But sometime in the end of July I got this feeling for the first time, the feeling that maybe I didn’t want to continue this journey. After 2 weeks out of the boat in Rio I didn’t really miss rowing. When I got home it felt like a battle to get the motivation to train for Nationals. I didn’t help with horrendous jetlag and then getting a massive cold. I really just wanted Nationals to be over and the holiday to come because I was exhausted and felt like it was enough. But a few days before Nationals I got the motivation to finish the season well. I’m so proud and happy that I pulled myself together and did such good races at Nationals. A great end to a great season!

I made my mind up before Nationals to end my rowing career now and nothing has changed since. I’ve been tired since Nationals but life has moved on quickly. I’ve started studying Sports Psychology part time at a university this semester, just one course. It’s really great. Also my fantastic coach helped me get a job in his department. On Wednesday I start as a “Contract controller” at Stockholm Vatten. The job and the employer seem great and I get to work with Petter which is awesome. I will work 60% until my course finishes and then I will once again work fulltime.

Life is good. Different but exciting and new. Training and rowing will continue to play a big part of my life as well as Malvina and Petter. The blog will most probably be put on hold for a while, but maybe sometime in the future I will write something again. But for now it’s “over and out”!

Brons

My amazing team after winning bronze in the double at Croatian Open 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s