2016 Olympic Games Rio De Janerio

IMG_9193

Oscar and I by the Olympic rings on Copacabana

English below

Vistelsen i Rio och OS var över all förväntan, helt otrolig. Fast jag hade egentligen inga förväntningar eftersom jag visste väldigt lite om Rio och jag hade ingen aning om hur det är på ett OS. Det lilla jag tänkt på var nog att jag trodde det skulle vara otroligt mycket folk överallt hela tiden, långa köer och mycket väntan. Men så blev det inte alls.

IMG_8805

Elisa’s mum, brother and granma

Jag flög in tidigt på lördagsmorgonen den 6 augusti och åkte då direkt till Suzana som är min vän och före detta kollega Elisas mamma. Hon tog emot mig med frukost och sedan gick jag mot första dagen av tävlingarna i rodd. På promenaden till rodden föll jag pladask för Rio, det låg i luften och jag kände att den här staden är något utöver det vanliga.

IMG_8776

My walk to rowing on the first day before the wind went crazy.

Tyvärr var inte den första tävlingsdagen så framgångsrik för Malvina men jag var oerhört stolt att kunna stå på läktaren och ge mitt stöd. Det var en helt galen tävlingsdag då vindarna ökade styrka och ändrade riktning väldigt snabbt. Det är inte så kul att titta på rodd i förhållanden som passar bättre för segling eftersom det inte blir kvalitet utan mer överlevnad. De flesta roddarna skakade på huvud och händer när de kom i mål, de kunde nog inte riktigt förstå att det här är OS.

IMG_8840

Malvina giving us the royal wave

Det lynniga vädret gjorde att två hela tävlingsdagar fick ställas in och schemat kastades om rejält. Jag har aldrig hört om en stor tävling där man fått ställa in två hela dagar. I slutändan gjorde arrangörerna ett mycket bra jobb för att få ihop det även om det var irriterande att de körde den första dagen. Malvina gjorde många bra lopp, motståndet var tufft, nivån på damsidan är enormt hög och hon slutade på en 15 plats totalt. Hon var inte jättenöjd med placeringen men nöjd med sin insats och det är jag också. Hon och Petter gjorde ett enormt bra jobb med att få ihop allt och ge sig själv de bästa förutsättningarna i en vad jag förstår ganska rörig tillvaro. Jag är oerhört stolt att vara en del i detta lag och jag tyckte dom gjorde det fantastiskt bra.

IMG_9198

Malvina and Petter

Den andra dagen i Rio flyttade jag från Suzana till Morena och Lucas tillsammans med Malvinas tvillingbror Oscar. Morena och Lucas är vänner till Oscar, nu även mina vänner. De är syskon och bor med sin mamma i Leblon i Rio. Där fick jag och Oscar bo resten av vistelsen i Rio, så himla snällt. Tyvärr hann vi inte umgås med dom så mycket då vi hade ett hektiskt schema med rodd och att se staden, jag tryckte även in träning där jag kunde. Jag hann i alla fall se en hel del av vad Rio hade att erbjuda, Jesusstatyn (som jag besökte två gånger, gick båda gångerna), Sockertoppen, Santa Teresa, Urca, Copacabana, Parque Lage, Praia do Pontal, apor, kajmaner, okänd typ av mycket stor orm och en armadillo.

IMG_8936

myself, Elin, Tina, Sigrid, Björn, AM och Oscar at Aprasível in Santa Teresa

Jag kunde även åka och heja på Quentin när han gick 20km gång men tyvärr så blev han diskvalificerad då han fick 3 röda kort. Det var extremt tråkigt även om det var härligt att träffa hans familj och hans flickvän Alana. Jag fick ändå träffa Quentin en snabbis på flygplatsen när jag flög in. Den 19 augusti är det dags för Quentin att tävla i 50km gång och för Alana på 20km så då får jag heja igen men från tv soffan denna gång.

IMG_9072

Quentin walking very fast

Hur som helst, summan av det hela är att vistelsen i Rio var helt underbar. Man kunde knappt gå en meter med en karta i handen utan att någon kom fram och frågade om man behövde hjälp. Folk var vänliga och glada, stämningen var verkligen på topp. Jag känner mig oerhört priviligierad som fått uppleva detta OS på plats. Rodden bjöd på mycket känslor och häftiga lopp. Jag träffade många nya  härliga människor, jag hade mycket trevliga resekamrater i Oscar, AM och Björn (Malvinas föräldrar), Malvinas moster Tina med sina döttrar Sigrid och Elin, Petters bror Nikolaus och hans tjej Maria och deras kompis Marcus. På rodden hade jag ofta sällskap av Per Lundberg från Svenska Roddförbundet. Mina värdar: Suzana (som lagade den godaste efterrätten jag åt i Rio) och Morena och Lucas var alla fantastiska och välkomnande.

IMG_9216

view from “the man on the hill” over the rowing course

Nu är jag hemma och tillbaka på Lommaren med brutal jetlag och en känsla av att jag varit i ett parallellt universum i typ en månad. Väl hemma känns det knappt som det var på riktigt. Men jag njöt varje dag i Rio och kände som att jag var tvungen att nypa mig i armen för att fatta att jag var där! Även om jag inte tävlade själv i Rio så känns det ändå någonstans som att jag nådde mitt mål att komma till OS. Men nu får jag istället rikta in mig mot SM i mitten av september, sedan är säsongen slut!

IMG_9046

Oscar and Morena

In English

My time in Rio was above and beyond what I could have ever imagined it would be. My only thoughts about it were that I expected a lot of people everywhere always, other than that I knew very little of Rio and about going to the Olympics. But there weren’t too many crowds to handle, very surprising actually.

IMG_8833

Marcus, Maria, Nikolaus, Björn, AM och Oscar cheering for Malvina

I flew in early on the Saturday of the first day of competitions and went straight to Suzana’s house. She is the mother of my friend and former colleague Elisa. She welcomed me with breakfast before I walked to the first day of rowing in Rio. On the walk to the rowing stadium I fell head over heels for the city, there was just something about Rio that was overwhelming.

IMG_8899

The Sugar Loaf

The first day of competing wasn’t great for Malvina but I was proud to be there in the stands supporting her. It was a crazy day since the winds changed and got stronger very fast. It’s not great to watch rowing when the weather is better suited for sailing since the quality of rowing isn’t great; it’s more a matter of survival and not sinking. Most rowers just shook their head and hands when crossing the finish line like they couldn’t believe that it just happened.

IMG_9056

The Irish brother’s after winning a silver medal in the LM2X

The crazy conditions lead to two whole days of competing being cancelled and they had to rearrange the schedule to try to fit everything in. In the end they did a great job of pulling it off even though it was annoying that they went through with the first day. Malvina did many great races, the competition was fierce, and the level in women’s rowing is very high right now. She finished 15th overall, a placement she isn’t super happy with but she is happy with what she put into it and so am I. Petter and Malvina did their very best to try to optimise everything in not so optimal circumstances. I’m very proud to be part of this team and I think they did it very well.

IMG_9097

After the race walking at Praia do Pontal

The second day in Rio I moved together with Malvina’s twin brother Oscar from Suzana to his friends Morena and Lucas’s house. They are siblings and live with their mother in Leblon, and we got to stay with them for the rest of the week. I was incredibly spoilt with great hosts in Rio, amazing people all of them! Unfortunately we didn’t have much time to spend with our hosts since we had a hectic schedule with rowing, sightseeing and I also tried to do some training. I got to see a few things that Rio has to offer; Christ the Redeemer (walked there twice), the Sugar Loaf, Santa Teresa, Urca, Copacabana, Parque Lage, Praia do Pontal, monkey’s, caiman’s, unkown type of very big snake and an armadillo.

IMG_9002

Climbing to Christ the Redeemer with Steve (behind me) and Lyndsey (behind the camera)

I also went and cheered for Quentin as he did the 20k race walk however he got disqualified after 3 red cards which was very sad. I got to see his family and Alana which was nice. I got to see Quentin in the airport when I flew into Rio so that was good too. Tomorrow I will cheer for Quentin as he will do the 50k race walk while Alana will do the 20k. This time I will watch it on the TV at home though.

IMG_9176

Elin, Oscar and I at Copacabana

 

Anyhow, the visit in Rio was amazing and I enjoyed every day I had there and had to pinch myself because I felt so lucky to be there. Wherever you walked, if you had a map, people came up and asked if you needed help. Everyone was friendly and helpful, the atmosphere was fantastic. The rowing races where so exciting and it was cool to be there for the medal ceremonies. I met many lovely people and had great travelling buddies in Oscar, Malvina’s parents, her auntie and cousins, Petter’s brother with girlfriend and friend. My hosts, Suzana (who made the best desert I ate) and Morena and Lucas (no one could party like them) were so welcoming and awesome.

IMG_8863

Swedish fans

 

Now I’m home again with a massive jet lag and a feeling like nothing of it actually really happened. But I do know that I really enjoyed my time there and even if I didn’t compete myself I feel like I somehow reached my goal of going to the Olympics. However now we are training for Nationals which is in about a month, then the season is over!

IMG_8953

AM and I at Escadaria Selarón (Tina on the side in pink)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s