Nordic Open

IMG_4831

Myself and Linn after my race on Saturday

English below

I helgen som var tävlade jag igen, denna gång på Rådasjön i Göteborg där det var Nordiska Mästerskapen för juniorer och Nordic Open för seniorer. Veckan innan tävlingen blev jag tröttare och tröttare för varje dag som gick och på fredagen kom jag på att det kanske inte var en så bra grej att åka och tävla men eftersom jag redan sagt att jag skulle tävla var det lite sent att backa ur. Så jag accepterade att det kändes fel och åkte ändå. Jag har återigen blivit påmind om att jag måste tänka igenom saker mer noggrant innan jag tar beslut för jag är lite för stressad ibland. Jag hade ett mycket givande samtal med min idrottpsykolog veckan innan tävlingen som gör att jag fått lite ordning på tankar och känslor men framförallt hjälp med hur jag kan sortera och tänka igenom saker för att vara mer förberedd i utmanande situationer.

Jag åkte till tävlingen tillsammans med Victoria och Linn från min klubb och Josefin från Stockholms RF. Vi bodde hos vänner till min familj, Nisse och Berit, i Mölnlycke. De välkomnade oss med middag och det var verkligen ett suveränt boende för helgen då vi kunde hänga där under tävlingsdagarna också. Vädret var inte det bästa med blåst och regn så mössan åkte till och med på. Det tillhör inte vanligheterna att jag tävlar i långärmad tröja och långa tights i mitten av juni.

Hur som helst på lördagen tävlade jag i singel och det var 17 singlar i damklassen med representanter från de nordiska länderna vilket delades upp i 3 försök. Jag vann mitt försök, jag var extra nöjd eftersom jag klarade vågorna och vinden på ett sätt jag aldrig gjort tidigare. I finalen kämpade jag med vågorna de första 1000 meterna av loppet då jag fokuserade på att göra så få misstag som möjligt men det var inte lätt då årorna fastnade hela tiden, jag låg i takt 20-22 vilket är extremt lågt i en tävlingssituation men det lönade sig eftersom jag höll mig i båten. Vid 250 meter kvar kunde jag göra en spurt i hela 27 takt som gjorde att jag vann loppet. Mitt mål för dagen var att komma i mål och våga ta mig an vågorna och inte göra om mitt bad från SM, det var en bonus att jag vann.

Efter singeln hoppade jag i en åtta som var till största delen bestod av Hammarbyare men även Norrtälje, Stockholm RF och Jönköping. Vi vann det loppet och allt jag kunde tänka var att jag var stolt att jag klarat omständigheterna i singel för det var riktigt tufft i 8:an också.

På söndagen blev det direktfinal i singel, då rodde jag lite bättre och vann med en mycket större marginal än på lördagen vilket var skönt. Förutsättningarna var lite annorlunda då det inte var lika mycket vågor första 1000 meterna men i mitten av loppet var det en extremt kraftig sidvind som man fick kämpa med. I stora hela var det sida/mot och mycket kastvindar så tiderna var långsamma.

Klubbens junior Linn gjorde även denna helg utomordentliga resultat, hon utvecklas som roddare med stormsteg och jag var ofantligt stolt över henne när jag såg henne ro. Hon har ganska många utmaningar att ta sig an som hennes motståndare inte har vilket gör det extra imponerande att bevittna, hon är helt enkelt fantastisk. Hennes mamma tillika roddchef i föreningen, Victoria, är också helt fantastisk som ledare på tävling där hon ser till att hennes roddare får den service de vill ha. Jag är väldigt stolt att vara en del av en så fantastisk förening!

IMG_8480

Proud mum watching her daughter win the B-final with a good margain.

Nu är jag efter en dags mellanlandning hemma i Trakai, Litauen på träningsläger med Malvina och Petter. De kommande 3 dagarna ska jag tävla, jag är duktigt sliten så det ska bli en utmaning som heter duga! Men det är en chans att utvecklas så det är bara att köra!

In English

I competed again last weekend, this time in Gothenburg on the west coast. It was the Nordic Championship for juniors and Nordic Open for seniors. It was quite a lot more rowers than at normal Swedish regattas with about 300 rowers. I was incredibly tired the week leading up towards the regatta; I felt I just got more tired by the day. In the end I actually realised that I should have stayed home but I had to go since we were a bunch who were going to stay with friends of my family. I accepted that I would have to compete even though it felt like the wrong decision. I had a good chat to my sports psychologist and got some good help with how to organise my thoughts in difficult situations which helped.

I went to the regatta with Victoria and Linn from my club and Josefin from Stockholm. We stayed with friends of the family in Mölnlycke which was great; they even made us dinner on Friday when we arrived, so lovely. The weather was awful; windy and rainy and I even put my hat on. It’s not very common for me to wear long sleeves and tights when competing in the middle of June.

Anyway, there were 17 singles in the ladies event divided in 3 heats. I won my heat which I was pleased with since I managed to row in the terrible conditions. For the final it was even worse and the first half of the race I rated about 20-22 strokes per minute which is really low for a race. I was focused on staying in the boat since my oars got stuck in the waves every other stroke it was a challenge. I knew I had my chance over the last 500 meters of the race to catch anyone who handled the conditions better than me so I didn’t stress too much. With about 250 meters go I passed the last person I needed to overtake in order to win which was good. I was mainly happy that I dared to row in these conditions; it was added bonus that I actually won.

IMG_8483

Suvi Karppinen, Aura Palmgren and I chatting after the races. They came from Finland to race the single this weekend.

I got into an eight after the single and I was so proud I had rowed in the single because it was extremely challenging even in the eight. I rowed in a combination crew with rowers mainly from Hammarby but also from of course Norrtälje, Stockholm and Jönköping. We won with a fairly solid row since we had never rowed together before. It was almost a year since I rowed sweep oar the last time and it felt super awkward.

On the Sunday we had a direct final in the single and I won that with quite a big margin which was nice. The conditions were better even though there was an incredibly strong side/head wind throughout the course and especially on the middle.

I’m very proud over our junior Linn, who did some solid results over the weekend. She is developing so quickly and so well and she impresses me every time I see her compete. She deals with challenges that none of her competitors have to deal with so she truly is incredible. Her mum, who also is our Club Captain, is an amazing organiser and takes well care of us during regattas. I really enjoy being part of such a fantastic club.

With about one day at home to do some laundry and repack, I’m now in Trakai, Lithuania. I’m going to compete the coming 3 days; I’m so tired so it will be a major challenge! However it is a chance to learn so bring it on!

IMG_8487

On the gravel road to Trakai…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s