Szeged International

IMG_8215

Happy winner on Sunday

English below

Efter några veckors träning på härligt blåsiga och kalla Lommaren tillsammans med Malvina och Petter bar det av till Szeged i Ungern för årets första tävling. Jag åkte tillsammans med Josefin och Walle (Tobias Wallerius) från Stockholms Roddförening. Walle har en tränarkompis, Attila Lőrincz, som jobbar på klubben Külker Evezős i Budapest och genom honom så fick han höra om denna tävling. Attila kunde dessutom hjälpa till så vi fick låna båtar, fick bra boende och mat. Det var en chansning från vår sida eftersom vi inte visste vilket material vi kunde låna och så men vi tyckte alla tre att det lät roligt att åka till Ungern att tävla. Eller jag hakade helt enkelt på en plan Walle och Josse haft länge.

Resan till Ungern med Wizz Air var lite av en nära döden upplevelse med den hastigaste landningen jag upplevt. Snudd på att livet passerade i revy när jag tänkte ”det här går åt helvete”, men piloten gjorde en tvärnit som hette duga och stopp på planet blev det. Väl framme i Budapest fick vi tag på vår hyrbil och susade iväg till klubben där vi bodde första natten. Placerad vackert vid Donau fick vi ett varsitt krypin som var kallt som ett kylskåp då Ungern precis som Sverige hade en köldknäpp (som tack och lov var ett minne blott till helgens tävlingar).

IMG_8190

Friday morning by the Danube

På fredagen bar det av mot Szeged efter att Josse testat att ro några årtag på Donau för att se om hon kunde använda båten de hade att låna henne. Det tog ett par timmar att åka dit och efter en snabblunch började vi skruva på Josses båt i snålblåsten. 3 timmar senare började vi på nästa båt som tog ytterligare 3 timmar att skruva på. Baksidan av att låna båt är allt skruvande men med tålamod som en ängel kommer man långt och det är jag ju känd för! Vid halv 8 på kvällen kom jag ut och fick testa banan. Jag fick låna en Filippi från Ungerska Roddförbundet, mycket snällt, tyvärr hade den ingen vingrigg vilket betydde spanter på insidan av båten som inte passar en människa med höfter. Båten ros i vanliga fall av en man, vilket jag kan förstå. Men Walle såg till att jag satt så bra som jag kunde i båten med lite finjusteringar mellan loppen.

IMG_8195

Lots of this (Walle working, Josse pretending…)

På lördagen var vi 10 tjejer som tävlade, försök på förmiddagen och final på eftermiddagen. Jag vann mitt försök och radade upp i A-finalen på eftermiddagen. Jag fick tyvärr inte till starten i pråmen eftersom den är tyngre än min båt vilket gjorde att jag var efter på en gång. Jag jobbade mig upp men blev ganska frustrerad då det kändes lite tröstlöst eftersom jag inte fick med mig båten. Med hjälp av Malvina därhemma spurtade jag i alla fall till mig en tredjeplats vilket var helt ok. Vann gjorde Attilas adept  Zoltána Gardányi och på andra plats kom Bertus Kitti.

Nåja, jag fick en chans till på söndagen. Då var vi 8 tjejer som tävlade, jag hamnade i det tuffaste försöket på morgonen men kunde efter en bättre start och bra första 1000m ro in på en säker tredjeplats. Under uppvärmningen inför finalen ville jag bara gråta då jag hade så ont i ryggen efter att inte riktigt fått till rodden under helgen. Jag bestämde mig för att släppa lite på kraften och med råd hemifrån från Petter hur jag skulle få till en bättre start ledde jag från start till mål. Det var roligt att avsluta helgen på topp. På andra plats kom Zoltána och på tredje plats kom serbiskan Milica Slijepcevic.

WP_20160501_14_04_25_Pro

Womens 1x on Sunday

Efter tävlingen var slut följde det sedvanliga lastandet av trailer, där jag, Walle och Josse mest iakttog Attilas roddare medan de sprang fram och tillbaka. Uttrycket ”för många kockar…” kändes relevant och jag försökte hålla mina åsikter för mig själv. Sen bar det av tillbaka till Budapest där vi sa hej då till Attila och hans roddare. Alla var så väldigt välkomnande och hjälpsamma och det var en härlig grupp att få vara en del av.Attila är en av de vänligaste och hjälpsammaste människor jag träffat. Jag hade också väldigt roligt tillsammans med Josse och Walle, tusen tack att jag fick följa med!

Väl hemma är jag trött och sliten och jag har just varit hos kiropraktorn för att ta hand om min rygg. Den är väldigt öm och trött, men imorgon är jag tillbaka i min egen båt!

IMG_8232

Attila and Walle

In English

After a few weeks of training on a beautiful but cold and windy lake Lommaren together with Malvina and Petter it was time for this year´s first regatta, in Szeged Hungary. I went together with Josefin and Walle (Tobias Wallerius) from Stockholms Roddförening. Walle have a coach buddy, Attila Lőrincz, who works at the club Külker Evezős in Budapest and through him he had heard about this regatta. Attila could also help us with boats, accommodation and stuff. Walle and Josse had planned to go for a long time and I was invited to tag along which was cool.

The flight there with Wizz Air was somewhat of a near death experience with the scariest landing I have ever endured. It almost felt like my life was going to flash before my eyes as I thought to myself “this is going to end badly…”, however the pilot slammed on the breaks and somehow the plane came to a complete stop all intact.

IMG_8197

We hoped Hungarian signs aren’t as serious as Swedish ones…

Once we located our rental car we drove to the club in Budapest where we were welcomed by Attila. The club is located very nicely by the Danube and we stayed there for the first night. The next morning we drove to Szeged where the regatta was held. There we started a 6 hour shift of fixing the boats we borrowed. Josse got to borrow a boat from the club while I borrowed one from the Hungarian Rowing Federation. The boats weren’t a great fit for people with hips but Walle did a great job of trying to make the best out of a difficult situation. 7.30 in the evening I could go for a test row for 20 minutes before heading to dinner.

I had heats and finals both Saturday and Sunday. On the Saturday we were 10 girls competing. After winning my heat I was off to a slow start in the final but worked my way up to bronze medal position. Attial´s promising rower Zoltána Gardányi won, while Bertus Kitti was second. I wasn’t too happy about third place but I had another chance on the Sunday. After finishing third in my heat I was off to a better start and won. Zoltána Gardányi was second while Milica Slijepcevic from Serbian finished third.

WP_20160430_16_04_39_Pro

Womens 1x Saturday

After the regatta finished we loaded the trailer and went back to Budapest to stay the night before heading back home. All in all we had a great time and were very well taken care of by everyone. I met some really cool people and Attila is one of the most amazingly friendly people I’ve ever met. I huge thanks to everyone who helped us throughout the weekend!

IMG_8227

Josse loves loading the trailer, who doesn’t?!

Back home I’m tired but feeling better after being looked after by my chiropractor. My back is very sore and tired after having rowed in a boat that didn’t really fit me all weekend. But tomorrow I’m back in my boat again, which I look forward to!

IMG_8237

Before the final on Saturday

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s