Good times

IMG_7407

Training with extra oxygen. Malvina in the background is “sniffing” some oxygen

English below

Jag har gått igenom och läst det jag skrev när jag startade upp bloggen. Jag hade verkligen ingen aning om vad jag gav mig in på när jag bestämde mig för att satsa allt på rodden. Noll respekt för vad det innebär att vara elitidrottare, men det har jag blivit varse om under resans gång vill jag lova. Jag kan bli irriterad på att jag aldrig hållit på med idrott tidigare eftersom jag märker att jag är konstruerad för att tåla en himla massa träning och utvecklingskurvan går uppåt men det går ju inte att ”tänka om”. Nu är det som det är och jag är glad att jag vågade slänga mig in i detta, säkerligen bra att jag inte visste vad jag slängde mig in i heller.

Jag har dock fått förståelse för varför mitt första försök till roddkarriär fick ett abrupt slut. Jag kunde ingenting om träning och kost och jag led av konstant energibrist, detta var under åren som roddare på Nya Zeeland. Min utvecklingskurva gick till en början rakt upp men dalade sen utför. Allt slutade vara kul och jag gick runt och var sur mest hela tiden som jag minns det. Det var först när jag kom i kontakt med min idrottsnutritionist Emma, för ungefär 1,5 år sen, som jag verkligen förstod hur jag måste äta för att orka träna bra. Jag hade dock fattat mer än vad jag gjorde under åren på Nya Zeeland redan innan. Att äta tillräckligt är något jag måste planera och tänka på dagligen för att det ska funka optimalt.

IMG_6992

After every training session I eat: oats, oboy and milk in a mix. My nephew Nils thinks it looks like glue…

Men det var då och nu är nu. Just nu är jag inne i en tung träningsperiod som gör att jag är trött mest hela tiden. Oj, nu känner jag att jag upprepar det jag skriver ungefär jämt! Jag mår väldigt bra och jag har väldigt roligt även om det känns tungt ibland. Vi är mitt inne i en period där vi tränar på Bosön två gånger i veckan med extra syre. Vi deltog i en studie för ett år sedan där vi under 6 veckor körde 2 intervallpass i veckan med extra syre och det gör vi nu under 4 veckor fast det inte ingår i någon studie. Det är motsatsen till höghöjdsträning och gör att man kan jobba längre i höga pulser. Jag tycker det är riktigt roligt att få trycka på och det känns som att det extra syret hjälper massor. Dessutom är dessa intervaller ”bara” 6 minuter långa och det känns kort jämfört med alla andra intervaller vi gör!

Jag har tränat väldigt bra under en period vilket brukar leda till sjukdom, och jag har varit sjuk över jul vartenda år. Jag hoppas verkligen att jag kan bryta trenden denna säsong. Nu har jag bättre balans i livet eftersom jag jobbar hemma och bara ca 10 timmar i veckan vilket gör att förutsättningarna är mycket bättre än tidigare då jag jobbat på kontor och ganska mycket mer. Jag försöker också vara smart och undvika alltför mycket sociala sammanhang med mycket folk och baciller vilket kan vara svårt när det närmar sig julen. Nu har träningen verkligen fått ta den tid och plats den förtjänar för att jag ska komma framåt. Kvittot jag fick när jag gjorde mitt mjölksyratröskeltest var helt utomordentligt grymt bra så jag är riktigt motiverad att bygga vidare på det! Jag känner också att jag utvecklat en tuffhet och ett självförtroende som jag tidigare saknat. Det ska nog bli bra detta!

IMG_2084

Malvina and I training at the club. I’ve changed my technique since then…

In English

I’ve been reading what I wrote in the beginning of this blog and I really had no idea what I was getting myself into. I had no respect for what it takes to be an elite athlete; I think I’m continuously realising what it means as I go. I can get annoyed with myself that I didn’t start this a long time ago since my body seems to be built for this life however you can’t go around thinking “what if”. I’m happy I had the guts to throw myself into this and I think it was a good thing that I had no idea what it would take.

I understand now why it didn’t work out the first time around. When I started my career in rowing back in New Zealand all those years ago I actually had my heart set on the New Zealand National Team. However my rising curve of improvement dwindled after a year or 2 and nothing was fun anymore. I knew nothing about training and nutrition which meant I was constantly low on energy. It works a while I guess but in the long run your body can’t take it anymore. I learnt more about it as I set out on this adventure but it wasn’t until I met my nutritionist Emma about 1,5 year ago that I actually realized how much I needed to eat in order to train well. Now my food intake is something I plan and think about every single day in order to get the most out of my training.

IMG_7385

Got a new jacket from my awesome sponsor Byggkeramikrådet and a hat from Sandtorps Gård & Entreprenad

But that was then and now is now. Like always I’m under a lot of pressure with training and constantly tired. I feel like I repeat myself a lot when it comes to this, but it’s my life! At the moment we train twice a week at the National Sport Center, Bosön, with extra oxygen. We do max intervals while we get extra oxygen which is great training. It is the opposite of high altitude training and it allows you to train with higher intensity for a longer period of time. We did this about a year ago as part of a study and it proved to be very efficient training. I actually kinda love it; the intervals are “only” 6 minutes which feels really short compared to everything else that we do.

I’ve been training well for a long period of time now which generally leads to me getting sick. I really hope to avoid that this year; I do have a much better balance in life now and more time for rest. I work from home and only about half of the hours I used to do. I also try to avoid meeting to many people and doing social things which involves crowds. I’ve really given my training the time and space it needs in my life in order for me to continue forward and up. The test result from my lactic test was through the roof so I’m motivated to keep building on that. I also feel a lot more confident and tough than I ever have before. I do feel really good and do have a lot of fun at the moment. Let’s keep it this way!

11879792_924394977629586_1586293149_o

Found this old photo from Lithuania in 2013, thinking about summer in the winter darkness

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s