700m Nationals

bild_SM

Petter giving me a few last words before heading out to the heat

English below

700 meter, så långt blev mitt SM i år. I maj satte jag upp ett mål att vara i topp 3 på SM (2000meter) nu i september i singel. Det har jag sedan under hela säsongen jobbat emot. För mig har tekniken varit den främsta utmaningen att få till och när det äntligen började lossna rejält i juli så kändes det verkligen så härligt. Jag har även haft riktigt bra tävlingar under sommaren så det kändes som att allt hade fallit på plats. Sista veckan innan SM har jag känt mig lite seg och trött men det är ganska vanligt när jag börjar bli nervös. Träningen gick trots allt bra och Petter (min tränare) försäkrade mig om att tekniken såg mycket bra ut och resten skulle ordna sig.

På första SM dagen då singeln skulle avgöras ringde Malvina och berättade att hon var sjuk. Självklart blev jag ledsen att hon inte skulle kunna tävla under helgen, men jag kände att jag kunde ro för oss båda. Det blåste ofantligt mycket på Ryrsjön, precis som sist jag var där och tävlade i juni och gjorde en riktigt dålig tävling. Men denna gång skulle det inte hindra mig från att ro riktigt bra och ge det allt jag hade.

IMG_7008

Mum and Linn by the lake

Vi var 8 singlar efter att Malvina avanmält och vi rodde uppdelade i 2 försök med 4 i varje där första båt gick direkt till final medan resten skulle ro uppsamling där de 4 första gick till final. Jag gick ut på vattnet med en väldigt tydlig plan i mitt huvud och jag var väldigt fokuserad på den. I start blåste det enormt mycket och jag fick kämpa ordentligt för att hålla båten rakt till vi fick startsignalen. När jag väl startade hamnade jag lite snett och var ute i banorna på sidan om mig. Jag låg trea ganska snart men kände mig lugn och visste att det var mycket kvar av loppet att jobba med. När jag väl kom in i min bana ordentligt rodde jag på med fokus på att ro riktigt bra. Väldigt snart, kändes inte som jag rott 700 meter eftersom det kändes rätt bra så tippade jag ut på bogsidan av båten och befann mig i vattnet. Jag blev väldigt överraskad över att vara i vattnet. I mina analyser i efterhand (detta är vad jag tänker på mest hela tiden) så gissar jag att min stråkåra (alltså åran Staffan) fastnat rejält vilket gjorde att jag tippade ut på motsatt sida.

IMG_7001

These two golden parental units are always there to take care of me at regatta’s. They are amazing!

Aldrig hade jag väl kunna föreställa mig att jag skulle välta med båten. Jag vet uppenbarligen inte ens vad för regler som gäller då. Jag trodde att om man ska ro vidare över mål måste upp i båten själv utan assistans från en följebåt. Det första jag sa till domarbåten som kom fram till mig var att jag inte kan ta mig upp i min båt själv. De skrattade mest och det följde en väldigt otydlig konversation. De frågade om jag ville fortsätta ro men eftersom jag visste att jag inte kunde komma upp i båten själv sa jag nej. I efterhand förstod jag att de dock hade kunnat hjälpa mig men det framgick inte. Hur det skulle skett vet jag inte heller eftersom de hade en vanlig motorbåt. Dessutom var vattnet kallt och när jag kom upp ur vattnet var nerkylningen i den starka vinden total. Jag tror aldrig jag varit så kall i hela mitt liv, hela jag skakade. Väl uppe i motorbåten dit jag fick kämpa mig upp på egen hand från vattenytan (löjligt hög kant jag skulle över) var jag helt borta. Det tog en hel evighet att komma in till land och väl där kunde ingen varmdusch i världen få mig varm. Eftersom jag inte rodde över mållinjen i försöket så fick jag inte ro uppsamlingen och därmed var tävlingen slut för min del. Jag och Malvina skulle ha rott dubbel dagen efter men eftersom hon var sjuk avanmälde vi det loppet.

Detta var slutet på säsongen 2015. En säsong som egentligen varit himla bra fast det just nu inte alls känns så. Jag är otroligt ledsen över hur SM utspelade sig och då är det singelloppet jag tänker på. Att vi inte kunde ro dubbeln, det är en sak för sig eftersom sjukdom kan jag acceptera, men att ramla ur båten och att tävlingen tog slut på det sätt det gjorde det kan jag inte komma över just nu. Denna viloperiod som jag sett fram emot känns nu mest bara deppig. Det kommer såklart bli bättre snart men just nu måste jag bara få vara ledsen.

IMG_7009

Isak and Linn made me smile with their positive input. Linn did some solid races at her first 1000 meter regatta as Junior B.

In English

700 meters, that’s how long this year’s Nationals was for me. In May I set up a goal to take a top 3 placement at Nationals (2000m) and that is what I have been working towards since. For me the main challenge is technique so when that finally started to work better in July it really felt good. I have also done lots of good races during the summer so it really felt like I was on track. The last week before Nationals nervs started to creep up on me but Petter (my coach) calmed me down and said it would all be fine.

The first day of Nationals when the single scull was going to be rowed (in Sweden we do all races for a boat class in one day) Malvina called me and told me she was sick. Of course I was sad but I felt I could do this for the both of us. It was extreamly windy, just as the previous regatta I did on this lake in June which was really bad, however this time the wind was not going to stop me from rowing well and give it everything.

There were 8 singles after Malvina got sick and we were divided in 2 heats with 4 in each where the winner went through to the final while the rest would row in a repecharge. I went out on the water with a very clear race plan in my head. I did get off to a bad start but I felt comfortarble with what I was going to do and that I had 2000 meters to work with. I was superfocused on rowing well. However after 700 meters I suddenly tipped out of my boat on bow side and found myself in the water. I could have never in my life thought I would fall in and obviusly I don’t even know the rules what then happens. I know you have to cross the finish line in the heat to be able to row in the repecharge but I was certain you have to get up in the boat yourself without assistance. I know I can’t get back up in my boat, especially not when its windy. Also it was damn cold in the water and I was kind of shocked by that.

IMG_7012

Staffan and Victoria (Isak and Linn’s parents) are an important part of our club. Here they are busy packing the trailer while I do what I do…take photos and watch…

The umpire boat was really unclear in their communication. They asked if I wanted to continue to row and I said I couldn’t get back up in my boat on my own. They then laughed and started to sort out my oars. Afterwards I was told they would have helped me get into my boat but not sure how since they had a normal motor boat. Rowing boats are fragile so you can’t bang them about very easily with the oars and all. When I got up into the motor boat which I had to do pretty much without assistance, this was tough being cold, I was so incredibly cold. Because of the wind I was shaking like crazy and really confused. It took forever to get into the shore and by then no hot shower in world could get me warm. It was an awful experience. Since Malvina was sick we couldn’t race the double the following day which meant that the regatta was over for me.

This was the end of the 2015 season, a season which has been good though at the moment I just can’t see it. I’m so incredibly dissapointed over the way the season ended. Not the double, I can accept that sickness gets in the way, but the single. For the competition to end that way, it just really sucked. I’ve been looking forward to some time off but right now I’m just walking around feeling sad. I know I will feel better soon but right now I just need to sad.

IMG_7017

Karl and Nik finished 5th in the double, a great race. They also won a silver in the eight.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s