Trakai, Lithuania

IMG_0520

Anders and I in our singles with the Trakai castle in the background

English below

Nu är jag sen några dagar tillbaka på träningsläger i Trakai, Litauen. Här är jag tillsammans med de roddare som ska representera Sverige på VM i kommande månadsskifte. Jag kommer inte att representera på VM eftersom jag inte varit snabb nog men jag hoppas vara ett stöd för framförallt Malvina i arbetet mot ett bra resultat där.

IMG_6758

I had Emma take care of my bags for me

Årets VM är första chansen att kvala in till OS i Rio nästa år. I varje båtklass finns ett visst antal platser att kvala genom att delta i VM, i singel finns t.ex. 9 platser (totalt 29 båtar), i dubbel 11 (totalt 13) medan det i scullerfyran bara finns 5 platser (totalt 10). Detta betyder att man i singel måste komma minst nia för att direktkvala till OS, annars finns en chans till på en kvalregatta i början av nästa sommar (de nummer i parentes ovan är totalen av VM och kvalregatta platser som finns). Det finns totalt 16 OS klasser i rodd, 10 för herrar och 6 för damer. Det kommer vara extremt tufft att ta dessa platser men jag tror absolut att min kära lagkamrat Malvina har en chans att göra ett så pass bra resultat och om det finns minsta lilla (stora) jag kan göra för att det ska gå vägen så vill jag göra det.

IMG_6756

Boat loading in Norrtälje doens´t happen too often, not on a trailer at least. Petter doing all the work while Malvina and I do nothing happens a lot tho….

Även om jag är med på lägret som ett stöd till Malvina är jag framförallt här för att själv få bra träning, sparring och miljöombyte. Vi kommer att avsluta lägret med att delta i Lithuanian Open som är en tävling jag var med på för två år sen, då rodde jag singel och dubbel men denna gång blir det bara singel. Trakai är väldigt vackert och vi har i nuläget strålande sol, dryga 30 grader varmt och helt stilla vatten. Svetten rinner bara man går utanför dörren och jag fullständigt häver i mig vatten och sportdryck för att hålla mig på fötter eller på rumpan i båten.

Det är också inspirerande att träna samtidigt med Litauens damdubbel som varit några som jag sett till gällande teknik de senaste åren. Deras VM lopp 2013, där de vann guld, var helt fantastiskt och det är lite extra kul att träna när de ror i banan bredvid.

Jag känner att tekniken sätter sig bättre och bättre och att fysiken finns där också, framförallt känns det bra och roligt att träna just även när det flesta kroppsdelar värker. Jag ser fram emot fler riktigt svettiga dagar på vattnet!

IMG_6762

Boatpark in Trakai

In English

At the moment I’m in Trakai, Lithuania at training camp with the rowers that will represent Sweden at this year’s World Champs at the end of the month. I’m not going to the World Champs myself since I’m not fast enough however I’m here to, amongst other things, support Sweden’s single sculler Malvina.

IMG_6773

Roomies, Malvina, Cissi and I

This year’s World Champs is the first chance to qualify for the Olympics in Rio next year. Every boat class has a number of spots available. In the single there are for example 9 spots (total 29 boats), the double 11 (total 13) while in the quad only 5 boats (total 10) will qualify at the World Champs, the number in brackets are the total boats that will be at the Olympics after the qualifying regatta next year. This means that in the single you have to be in top 9 at the World Champs to qualify. There are 16 Olympic classes in rowing, 10 for men and 6 for women, and for you Kiwis who read this your rowing team are trying to qualify in each and every one of them! Anyhow, it is extremely hard to snatch these slots however I do believe my fellow rower Malvina has a chance and if there is anything I can do to help I’m up for it.

I am however mainly at the camp for myself, for good training, competition and a change of scene. We will finish off the camp with the regatta Lithuanian Open, which I rowed in two years ago. Then I rowed both single and double but now I will only row the single. Trakai is gorgeous, at the moment we have the sun blazing, over 30 degrees and calm water. I sweat like crazy as soon as I stick my nose out the door and I drink so much water and sports drink in order to know what is up and what is down.

It’s also really cool to row in the lane next to the Lithuanian women’s double which have been an inspiration for me over last couple of years. I have watched their World Champ final from 2013 more than once. They have really good technique.

Well the technique is coming along and I feel strong, it is quite a lot of fun to row at the moment even when every bone in my body hurts. I really do “love my work” at the moment!

IMG_6766

We bike to and from the rowing course through the village. Here I’m in the boatpark on my bike

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s