The National Sprint Championships 2015

IMG_6644

Me with my little gold medal…typically they had ordered the wrong size but was told I am getting a bigger one 🙂

English below

I helgen var det Rodd SM i Sprint i Falkenberg och dit åkte jag tillsammans med Stockholms Roddförening eftersom min man Nik körde deras trailer. Norrtäljes juniorer och deras föräldrar var även dom på plats för att göra tävlingsdebut för året i Västkustsprinten.

Jag har alltid fasat lite inför sprinttävlingar och har deltagit i två Sprint SM tidigare då jag inte gjort några vidare resultat. Eftersom loppet är så kort så kan även roddare som inte tränar lika mycket som mig vara riktigt vassa på detta vilket gör det extra pressande. Målet med att delta i SM var att bli snabbare på startutgångar och ett mål jag höll för mig själv, vilket var att knipa mitt första individuella SM guld.

Tävlingen inleddes med prologer på lördagseftermiddagen där varje båt ror med en minuts startintervaller mot klockan. Det är en klocka som rullar oavbrutet och man har ett exakt minut tal på vilket man ska starta och det är viktigt att samarbeta med startdomaren för att inte missa sekunden då startskottet går. Detta är ganska nervöst i sig men jag startade först i min klass vilket jag till en början såg som en fördel då jag hade några minuter extra på mig i start men som jag snart inte gillade då det var svårt att ligga i starten så länge på grund av en ganska stark medvind och hålla reda på vilken minut som var starten. Men iväg kom jag och över mållinjen med den snabbaste tiden i damernas singel klass.

IMG_1049

Going out to the semi final

Detta ledde till att jag på söndagsmorgonen fick ro semifinal mot Anneli Birkelholm från Sollerön som hade fjärde snabbaste tiden i prologen, vi var totalt 6 båtar och 4 gick vidare efter prologen. Semin vann jag på tiden 1.34.2 som var den snabbaste tiden i semifinalen. På eftermiddagen var det dags för final mot Mimi Grosselius från Mölndal som också hon visat att hon var snabb. I starten kom jag iväg dåligt och hamnade efter och blev lite stressad men kunde koppla om i hjärnan och slappna av och hitta ett ordentligt tryck i båten. När jag väl fick upp farten i båten kände jag mig ostoppbar och passerade Mimi och gick först över mållinjen på tiden 1.32.8, med drygt 2 sekunders marginal. Det var en lättnad att kunna vända på ett så pass kort lopp och nå målet att ta hem guldet.

Roddare som läser tiderna kanske anar att banan inte riktigt var 500 meter lång. Det blåste dock ordentlig medvind så även om vattnet var motströms så gick det riktigt fort.

Allt som allt är jag nöjd med helgen och det var en bra arrangerad tävling av Falkenbergs Roddklubb. Det var också fantastiskt kul att ha våra juniorer Linn och Isak samt deras föräldrar Victoria och Staffan på plats. Linn och Isak kom båda trea i sina respektive lopp i Västkustsprinten och utöver sina fina insatser så var de väldigt bra på att möta upp mig vid bryggan efter mina lopp vilket ger en go lagkänsla. Mamma och pappa kom även dom och såg finalen då de för tillfället huserar i Borås där de deltar i O-ringen.

Nik gjorde också superbra resultat då han fick fjärde bästa tid i prologen i singel men tyvärr åkte ut efter en miss i kvartsfinalen men tog sig hela vägen fram till ett SM-silver i dubbel endast några tiondelar från guld.

IMG_6652

Coming in from my final

Nu är jag hemma och tänker ta några dagars avbrott från träning och rodd innan det är dags att ladda om och träna mot Lithuanian Open i Trakai i mitten av augusti. Det är en öppen internationell tävling som jag deltog i för två år sen, det ska bli kul att komma tillbaka till den vackra banan.

In English

This past weekend I’ve been to the National Rowing Champs in Sprint in Falkenberg. I went there together with Nik’s club Stockholms Roddförening since he drove their boat trailer. Norrtälje’s juniors and their parents also came to the West Coast to row in the West Coast Sprint and with that do their first regatta this year.

IMG_6623

Packing the boat trailer is always fun

I’ve always thought of Sprint competitions with a bit of horror, I’ve previously participated in two National Sprint Champs with poor results. Since the distance is fairly short, rowers who doesn’t train that much can also be good at it which puts the pressure on even more since it is so unpredictable. This time my goal was to become a quicker starter and also something I didn’t really say to anyone to try and win my first individual National gold.

The regatta started with time trials on the Saturday afternoon where each boat row against the clock, starting with one minute intervals. There is a clock going throughout and you need to make sure you are at the start and away the minute that you are supposed to. This is quite a stressful experience but it went well and I crossed the line with the fastest time in the women’s singles.

This meant that I got to row in the semi on the Sunday morning against the person with the fourth time. We were 6 boats in total where 4 advanced to the semis. I won the semi in 1.34.2 which also was the fastest semi time. In the afternoon it was time for the final against Mimi Grosselius from Mölndal who also proved herself as very fast. I got off to a slow start and was behind and got a bit stressed at first but luckily I was able to turn it around and relax and put the pressure where it needed to be. I crossed the line in 1.32.8, just over 2 seconds ahead of Mimi to my great relief. It was great to be able to turn such a short race around.

IMG_6653

Josefin (bronze), me (gold) and Mimi (silver)

Rowers who read this might figure out that the rowing course wasn’t quite 500 meters long. It was however a very strong tail wind that made the course very quick.

All in all I’m very pleased with the weekend and the regatta was very well arranged by Falkenbergs Rowing Club. It was also great to have our juniors Linn and Isak there together with their parents Victoria and Staffan. Everyone is so helpful and we have a great team spirit. My parents also came to watch the final since they are at an Orienteering competition close by.

Nik also did some great results with the fourth fastest time in the single though he didn’t go through from the quarter final. He however got a silver in the double only centimeters away from the gold.

I’m home now and am planning to take a few days off from training and rowing before it is time to start training for Lithuanian Open in Trakai in mid-August. It’s an open international competition that I rowed in two years ago. I look forward to go back to the beautiful town and rowing course.

IMG_6655

I passed before the finish line!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s