Nordic Championships 2015

IMG_6516

Malvina, Petter and I at the Nordic Champs

English below

Träningen sedan tävlingsfloppen på Lilla Edet har gått väldigt bra. Jag har tränat tillsammans med Malvina och Petter och utvecklat min teknik vidare. Jag och Malvina körde intervaller mot varandra när hon laddade inför Världscup 2 i Varese vilket var väldigt tufft men roligt. Malvina gjorde sen en superinsats på VC2 där hon blev totalt 11 i singel och satte personligt rekord, mycket imponerande.

Helgen som just gått åkte jag tillsammans med Malvina, Petter och ett stort gäng svenska roddare och ledare till Årungen i Norge och tävlade på Nordiska Mästerskapen. På Nordiska Mästerskapen representeras Sverige, Norge, Finland och Danmark men även klubbar från samtliga länder. Jag rodde för Norrtälje medan t.ex. Malvina var uttagen att representera Sverige i singel. Under helgen var det dessutom blandat så att vissa lopp var Nordiska Mästerskap medan andra var Nordic Open.

På lördagen var det Nordiska Mästerskapen i singel, där blev tog jag en trygg tredje plats i försöket vilket var det som krävdes för en plats i finalen. Jag rodde kontrollerat i mål och det kändes skönt, eftersom jag drog på mig en otäck hosta veckan innan och fick ta ut drygt fyra sjukdagar så var jag lite osäker på formen. I finalen kom jag fyra, bara knappa fem sekunder från bronsplatsen, det var jag väldigt nöjd över eftersom det är det bästa jag rott. Vann gjorde Malvina före Norges landslagbåt och en norsk klubb båt.

På söndagen rodde vi singel i Nordic Open, även där försök och final. Försöket gick bra för mig där jag tog en andra plats men till finalen blåste det upp så himla mycket att jag blev paralyserad och inte visste vad jag skulle ta mig till i vågorna. Jag var nöjd över att komma i mål utan att ha vält, tyvärr dock sist men jag får fortsätta öva på att ro i storm utan att bli rädd! Malvina vann igen trots att hennes båt nästan sjönk på kuppen.

IMG_1177

It wasn’t easy to get into or off the water for our sinlge’s race on the Sunday Photo: Petter Ljungström

Jag blev även tillfrågad att hoppa in i Sveriges landslags scullerfyra då en av tjejerna tyvärr blivit sjuk. Våra underbara ledare Petter och Leif skruvade till min plats i båten så att jag kunde klämma mig ner i den alldeles för lågt riggade båten. Vi rodde ihop i halv storm på lördagskvällen för att testa inställningar. Första gången vi rodde i högre takt var det dags för försök i scullerfyran. Mitt schema var ganska hektiskt då försöket i singeln och dubbeln bara var en timme isär. Vårt försök i singel blev dessutom försenat så jag fick hoppa ur singeln som några andra fick ta hand om och byta om till Sverigedräkt, springa på toa och försöka dricka sportdryck samtidigt och sen hoppa ner i scullerfyran som tjejerna tagit ner till bryggan och lagt i vattnet.

I försöket i scullerfyran rodde vi lugnt och sansat till oss en andra plats och därmed en plats i A-finalen. Mina finaler låg även de bara en timme isär. Jag var inte jättesugen på att ro i stormen igen efter min singelfinal men som tur var lugnade det ner sig något. Vi fick ett bra lopp i scullerfyran och trots en ordentlig krabba (när åran fastnar i vattnet) från Josefin på topp så vann vi bronset efter Norges landsslagsbåt och en norsk klubb båt. Josefins räddning när hon satte åran var imponerande och de som låg efter oss hann inte ens se vad som hände.

IMG_0026

Josefin Berglund (Stockholm RF), Amanda Tholin (Halmstad RF), me and Moa Johansson (Falkenberg RK) Photo: Leif Johansson

Allt som allt var det en lyckad helg. Vi var ett gott gäng från Sverige med bra boende och fantastisk mat som lagades av ”Halmstadsmammorna” Anne-Marie Tholin och Daniella Persson.

På hemresan kände jag att benen var ordentligt använda och idag är jag väldigt trött då vi kom hem mitt i natten. Vi fick låna en jättebra Volvo från Roslagsbil i Norrtälje vilket gjorde vår resa till och från Norge bekväm och smidig. Ett stort tack till Roslagsbil!!!

IMG_1180

A big thanks to Roslagsbil that let us use their car for the weekend! Photo: Petter Ljungström

Nu fortsätter träningen och nästa tävling ser ut att bli Sprint-SM i Falkenberg 18-19 juli. Då tävlar man för ovanlighetens skull över 500 meter, det kan bli intressant…

In English

Training has been going well the last few weeks. I have been training with Malvina and Petter and my technique is getting better. Malvina and I rowed intervals against each other when she was training towards World Cup 2 in Varese which was tough but fun. She did a great regatta there and finished 11th in the single and set a new personal best, very impressive.

This weekend that just passed I travelled with Malvina, Petter and a large group of Swedish rowers and coaches to Årungen in Norway for the Nordic Championships. There Sweden, Norway, Finland and Denmark are represented but also club boats from all countries. I represented my club while for example Malvina represented Sweden in the single scull. Some races are classified Nordic Championships while some are Nordic Open (less fancy).

On the Saturday I rowed in the Nordic Championship single scull. I came third in my heat which gave me a spot in the A-final, I was very pleased with that since I had a cough that kept me from training the week leading up to the Champs and I was unsure of my form. In the final I did another good race and finished fourth, about 5 seconds from the bronze. I was very pleased since it’s the best I’ve ever rowed in a single. Malvina won ahead of Norway and a Norwegian club boat.

On the Sunday I rowed in the Nordic Open single scull, I finished second in the heat which was great and again gave me a place in the A-final. However in the final the waves were too big for me to handle and I was paralyzed. I finished last but happy not to have fallen in. Again Malvina won even though her boat almost sank since so much water came into her boat.

I also got asked to join the Swedish quad since one of the girls got sick. With a lot of help from the coaches they got me to sort of fit in to the boat that was a bit too low for me. We rowed together for the first time for 30 minutes on Saturday night and then we raced on the Sunday, this was the Nordic Championship. My schedule was pretty tight since I only had an hour between the heats in the single and the quad. However we could easily claim a spot in the A-final. My schedule was equally tight between the finals but it worked out. We did a good race together and finished in bronze medal position.

IMG_1146

Going out to row in the heat. Photo: Petter Ljungström

All in all it was a great weekend, well organized with good accommodation and food cooked by some rowing mums.

Going home I was mighty tired and I still am today since I got into bed at 2am this morning after a crazy day with 4 races and a 7 hour drive home.

Now the training continues and next up will most probably be the National Champs in Sprint on the 18-19th of July in Falkenberg. Then we compete over 500 meters which might be interesting…

IMG_6510

Thomas Lindberg, Petter, Malvina and I

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s