Swedish National Champs (SM)

 

sm14-3

The quad, Elin, Hanna, Maria and I

English below

Det är mitten av juni och man har redan varit på SM, det känns skumt alltså! I år har man alltså delat upp SM i två delar, småbåts SM och lagbåts SM. Vanligtvis går SM över 3 dagar i september men i år gick småbåtarna redan i mitten av juni. Vem denne person som bestämt detta är vet man inte eftersom ingen jag har pratat med verkar tycka att det är en bra idé, jag tycker det sannerligen inte. Som små båtar räknas singel och tvåa (två personer, en åra var) som såklart är de svåraste båtarna att ro. I mitten av juni har man inte hunnit träna så mycket på dessa båtar medan man i september fått en chans (gäller i alla fall vanliga roddare som inte elitsatsar). Rodden i Sverige är inte stor och på SM vill man ha med alla vare sig man elitsatsar eller har ett heltidsjobb. Att lägga det mitt i den internationella säsongen tycker jag gjorde det lite mindre viktigt vilket är tråkigt. Med det sagt så är medaljerna självklart väl förtjänade av de som tog hem dem.

På damsidan saknades några av de allra bästa men det är bara de som är på plats som räknas. I singel var det 13 startande vilket gjorde att det för mig blev försök, semifinal och A-final. De första två loppen var inga maxlopp, jag gjorde det jag behövde för att gå vidare. I semin flummade jag dock runt i bojraden och var väldigt nära att välta men det är jag glad att jag inte gjorde. Den chocken gjorde att jag ändå kom upp i dagens högsta puls under det loppet. I finalen rodde jag som en himla kråka, jag fick inget flyt och det kändes stressat. Jag var ganska besviken när jag slutade på en fjärdeplats, 2 sekunder från Maria på tredjeplatsen, men man måste ro bättre om man ska ha medalj. Vann gjorde en av mina nya träningskompisar, Lovisa Claesson, hon ror väldigt bra tekniskt, jag kan bara hoppas att jag kan få till det lika bra. I det stora hela gjorde jag ändå 3 stabila lopp, inga topp prestationer men inte heller några bottenprestationer. Det känns som jag höjt min singelrodd några snäpp och blivit mycket stabilare.

sm14-7

We had great conditions all weekend

På söndagen rodde jag lagbåtar, det var ingen SM status på de tävlingarna. Jag och Maria fick chansen att testa vår dubbel för första gången i en tävlingssituation efter att ha tränat ihop. Försöket vann vi lätt och finalen visste vi skulle bli en tuff match mot Lovisa Claesson och Moa Johansson. Vi ledde första halvan av loppet men då gick de om och vi hade inget att sätta emot. Vi tappade längd i dragen och blev nog lite stressade. Jag kände mig lite stel och stressad i min rodd och ja det gick liksom inte vägen. Loppet kändes dock stabilt men vi har lite att jobba på för att få upp farten några snäpp. Vi fick dock omgående en chans till att hitta en bättre rodd då vi sattes i en scullerfyra med Hanna Näsström (ÖSS, Marias klubb) och Elin Sjödin (Falkenberg). Vi blev tilldelade en båt som vi riggade och försökte ställa in under aningens stressade och varma förhållanden. Vi rodde mot en U23 båt stråkad av Lovisa och jag trodde nog allt att vi skulle få storpisk av dom. Men vi fick in ett rejält bra flyt i båten och ledde nästan loppet igenom och vann. Det var en skön känsla i båten och ett bra sätt att avsluta helgen. När båten låg på land märkte vi att mycket satt löst, vi hade inte skruvat åt toppstagen ordentligt men det gick ändå.

Jag är nöjd med min insats under helgen, då jag konstant hade väldigt ont i höger ljumske/höft/ländrygg vilket störde mitt fokus en aning. Min rodd var ganska stabil även om den måste bli än bättre och snabbare. Nu är jag hemma i en vecka och vilar och rehabiliterar mig lite och det känns redan bättre då smärtan släppt greppet om mig. Min magiska kiropraktor har hjälpt mig att se ljuset i tunneln. Jag saknar allt Maria nu när jag är så van att vara med henne mest hela tiden, men i helgen bär det söderut igen. Men innan dess ska jag träna med Petter och Anna Malvina som jag inte träffat på vad som känns som en hel evighet!

sm14-6

Nationals in singles and pairs 2014

In English

It is the middle of June and I’ve already been to the Swedish Champs which feels weird! This year Nationals is divided in two parts, singles and pairs in June and the rest in September. Usually Nationals is held over 3 days in September but this year someone decided to change it. Who this someone is I just don’t know because no one I’ve talked to thinks this is a good idea, I certainly don’t think so. Rowing is not big in Sweden and I think it is important that Nationals is at a time outside the international rowing time table and also have allowed “normal” rowers to train. In Sweden we can’t row during winter so in the middle of June people with a day job hasn’t really had the time to train so much. Singles and pairs are also the hardest boats to row in. In any case, the people who won medals still really deserved them. It was Nationals no less.

We were missing a few of our top rowers among the women but it’s only the ones who are there that counts. In the women’s senior singles there were 13 participating which meant that I did a heat that qualified me for a semi that qualified me for the A-final. The first two races I only did what I had to in order to advance though I was close to falling out of my boat during the semi but luckily I managed to stay in it. In the final I rowed like crap, I was stressed and didn’t get into a good flow. I finished 4th, 2 seconds behind Maria in 3rd. I was a bit disappointed to miss out on the medals but well I did row like crap. Lovisa Claesson, one of my “new” training buddies won, she’s a great technical rower and I hope that I will pick up her skills. My performance in the single was however stabile, nothing great but nothing super bad either. I think I’ve picked myself up a few levels from last year.

sm14-2

8 out of 13 senior women

On the Sunday I rowed in team boats, it was just an ordinary competition so no National Champs status. Maria and I got the chance to compete in our double for the first time, after an easy heat was a hard final against Lovisa Claesson and partner. They beat us in the end; we did a good first half of the race but lost it during the second half. We have a bit to work on and we will. We did however find better rowing when jumping into the quad with two other girls. We were competing against a U23 crew stroked by Lovisa and I thought we would get beaten big time. But we managed to find awesome rowing and won the race which was a great end to the weekend. When we got off the water we realized that we hadn’t tightened the screws on the boat very well but it seemed it didn’t matter.

I’m happy with my performance over all; I did have a consistent pain in my hip/lower back area throughout the weekend which did disrupt my focus a bit. My rowing is better and I’m motivated to keep working to get better. This week I’m trying to rest a bit so the pain will go away, it is not nice to rest but I try to enjoy it. I miss Maria, I’m used to hanging with her all the time, well I’m going back to Borås this weekend. But before then I’m going to hang out with Petter and Anna Malvina, who I haven’t seen in forever!

sm14-1

Maria and Hanna about to go on the water in the pair

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s