Croatian Open 12-13 April

Brons

Bronze medal in the double with the best team

English below

I helgen har jag varit med i Croatia Open som är den största och första internationella tävling jag varit med i. Det var ett fantastiskt arrangemang och som vanligt stoltserar jag och Malvina med den största hejarklacken trots att vi kommer längst bort ifrån. Våra föräldrar, släktingar och föräldrars vänner bidrar med ett stöd som är guld värt!

I alla fall så började lördagen med försök i singel. Jag hamnade i försök 1 av 2 med väldigt tufft motstånd. Jag rodde mot Österrike 1, Estland, Kroatien 1 och en serbiska. Mitt fokus var att försöka få in så bra teknik som möjligt och göra ett riktigt bra lopp. Efter lite strul i starten eftersom en av tjejerna i mitt lopp hade problem med sina åror kom vi igång. Jag upplevde något jag aldrig upplevt i ett lopp förut, hela min hals och mun torkade ihop och klibbade igen och gjorde det omöjligt att andas. Det var sjukt konstigt men jag gissar att jag var så nervös att kroppen reagerade på nåt konstigt vis. Hur som helst så gick det helt ok men jag kom sist i försöket vilket såklart alltid är mindre kul. Jag var dock väldigt nöjd med att få göra ett lopp till i B-finalen. För mig så gällde det att utvärdera och göra ett bättre andra lopp i jakten på fart i båten. Under våra lopp här så kan Petter åka med under hela loppet och titta och även filma stora delar av det då det går en cykelbana längs banan. Men någon timme efter mitt lopp så fick jag nyheten att en av tjejerna i B-finalen strök sig för att prioritera ett annat lopp så B-finalen ströks. Jag har aldrig varit med om att man får göra så, stryka sig från en final för att ro en annan men det var inget jag kunde påverka. Jag blev i alla fall väldigt besviken. Jag umgicks istället med mina föräldrar och moster och satt på första parkett när Malvina rodde hem guldet i singeln vilket såklart var väldigt kul, man blir ju stolt över sin duktiga kompis.

IMG_3606

Me and my boat post race

På söndagen vaknade jag trött och seg och inte helt peppad för att ro igen. Men dubbel stod på schemat och jag tycker egentligen att det är mycket roligare att ro lagbåt så peppen kom snabbt. Återigen så hamnade vi i ett tufft försök vilket vi vann med den snabbaste tiden av alla 16 båtar. Vi gick på ganska hårt men kände att det fanns mer att hämta till en final. Lagom till att vi skulle värma upp inför finalen blåste det upp till storm med kraftiga vindar och höga vågor i uppvärmningszonen. Jag rodde som en kratta och fattade inte hur jag skulle kunna ro ett lopp i en så hård motvind att det kändes som vi stod stilla. Vi hade gått igenom mycket teknikförbättringar inför finalen och det kändes svårt att koncentrera sig på det i vinden. Någonstans i stormen så bestämde sig både jag och Malvina för att finalen gick 15.28 vilket var det vi siktade på. Uppvärmningszonen är en bra bit ifrån start så när vi kände oss lite små klara var det knappt 20 minuter kvar till start och vi dividerade om hurvida vi skulle ta ett varv till eller ro upp till start. Vi märkte helt plötsligt att alla andra dubblar var borta, vi såg dom ingenstans och i samma veva noterade vi Petter på andra sidan banan som skrek och vinkade och pekade mot start. Det gick en kall kår genom min ryggrad när jag insåg att vi blandat ihop starttiden med morgonens försök, finalen gick 15.20. Kort sagt blev det en jädra fart på oss och vi rodde 750 meter i 26 takt på ingen tid alls. Väl uppe vid start gick precis B-finalens start som blivit lite försenad på grund av en bräda i vattnet. Vi gled in ordentligt uppvärmda och låtsades som inget hade hänt. Vilken pers det var men hur som helst kom vi i tid och körde ett bättre lopp än på förmiddagen vilket gav oss en bronspeng. Vi var nära andra platsen, det var tufft mellan topp tre loppet igenom. Vi och Petter var i alla fall nöjda med loppet även om det är guldet man vill åt. Kombinationen Estland/Lettland vann före Österrikes lättviktsdubbel följd av oss. På fjärde plats kom Österrikes tungviktsdubbel som fick en tuff bana att ro i, i hård vind.

IMG_3607

Starting blocks

Idag är jag trött, har rott på förmiddagen och sedan vinkat av päronen och moster på flygplatsen. Resten av eftermiddagen/kvällen ska jag ligga på soffan och äta choklad!

DSC_0153

Going hard Foto: M. Marinčić

In English

This weekend I participated in Croatia Open which is the biggest and first international regatta I have rowed in. It was a great competition and organised really well. As per usual Malvina and I had the biggest group of fans on the stands even though we come from a far. Our parents, realtives and friends of parents contribute with such outstanding support where ever we are.

IMG_3631

Happy with bronze but cold and freezing in the rain

I any case, Saturday started with a heat in the single. I was in heat 1 out of 2 with very tough competition. I was up against Austria 1, Estonia, Croatia 1 and a Serbian girl. My focus was to try find good technique at high speed and do a good race. My race was both good and strange. For the first time ever my throut dried up and somehow it was impossible to breath. I guess my nerves got the better of me, it was such a weird feeling. The race went ok but I finished last which is never that much fun, I was however looking forward to rowing another race in the B-final to try and improve. During our races Petter can follow them since there is a bike path along the course, he even filmed parts of the races which is great in order to improve and evaluate. Any way an hour or so after my race, the B-final was cancelled, since one girl scratched because she wanted to focus on another final. In Sweden this is not allowed but she was allowed to do it and there was nothing I could do about it. I was very dissapointed but I got to spend the rest of the day with my parents and auntie. We got to see Malvina take home the gold which was cool, I’m so proud over my buddy.

brons2

On the podium Foto: M. Marinčić

On the Sunday I woke up tired and feeling a bit out of sorts and not really ready to row. But it was time for the double and since team boats is really what I find most fun it was easy to find the motivation. We got a tough heat that we won and actually had the fastest time out of all 16 boats. We did do a pretty hard race but we felt we had much more to give in a final. When it was time for the final the wind got stronger and when warming up it felt like rowing in a storm. It felt pretty shit and I was a bit worried about how hard it would be to row in the insanly strong head wind. Somewhere in the wind Malvina and I each to our own decided that the final was on a 3.28pm. When we were done warming up it was 20 minutes to go to the start and we were debating if we should do another round in the warm-up area or go up to start about 1000 meter further up. All of a sudden we noticed that all other doubles were long gone and a bit after that we saw Petter at the other side of the course waving and yelling and pointing towards the start. I got the chills as I realised that our heat was at 9.28 am in the morning and the final was on at 3.20 pm. We got moving pretty fast and rowed the 750 meters up to the starting area pretty damn quickly. When we got there the B-final just started since they had a delay because of plank in the water, puh. We rowed in to start nicely warmed up and rowed the race better and harder than the heat and got a bronze. It was tough in the top three and we were pretty close to the second boat. The winners were Estonia/Latvia and second Austria’s leight weight dobule followed by us. In fourth place were Austria’s heavy weight double who got a tough lane to row in, in the heavy wind.

skratt

Foto: M. Marinčić

Today I’m fairly tired, I rowed this morning then sent my parents and auntie off at the airport. The rest of the evening I’m going to put my feet up and eat chocolate!

IMG_3580

Mum and I at the course pre training. They brought a new megaphone for Petter so we can here him while training, it’s in the front line of the pic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s