Svearodden/Erg competition

medlajer

Happy with medals but happier with the times

English below

I lördags deltog jag i Svearodden som är en roddmaskinstävling som hålls i början av mars varje år. Jag deltog i singel och dubbel. Dubbelloppet var på slides, man ställer två maskiner efter varandra och kopplar ihop dom med kablar samt att man ställer upp dom på skenor som gör att alltihopa rör sig. Det ställer ytterligare krav på timing mellan de som sitter på maskinerna. Dubbelloppet var dessutom SM-klassat. Alla lopp var 2000 meter.

I singel loppet putsade jag 9 sekunder av mitt personbästa som tidigare var 7.06 till en härlig tid på 6.57.1. Detta gav en silvermedalj bakom Malvina som även hon satte personbästa. I dubbeln fick vi en gemensam tid på 6.57.9, där min tid var 7.00.8, det gjorde att vi försvarade SM-guldet i dubbel från förra året.

slides2

Double slides

Efter onsdagens avslutande tröskel och VO2 max test på Bosön fick jag ett kvitto på att träningen jag har gjort har gett resultat. Jag hade höjt min mjölksyratröskel rejält och mitt maxtest var långt bättre än mitt tidigare personbästa. Jag var mycket nöjd att kunna leverera trots att jag nästan började gråta av prestationsångest innan maxtestet. Det var en strålande stämning i testlabbet på Bosön eftersom Malvina fick ett lika trevligt kvitto hon.

Jag hade redan känt att jag var i bra form innan sluttestet på Bosön så jag hade redan satt som mål att gå under den magiska 7 minuters gränsen på 2000m. Det är något som jag velat i många år men inte haft förmågan att få till. Efter onsdagens test satte jag en enorm press på mig själv att leverera på lördagen. Jag var så nervös hela veckan och kunde knappt sova. Detta gjorde allt så mycket jobbigare eftersom jag slösade så mycket energi på att vara nervös men det gick inte att kontrollera. På lördagen fick jag tvinga i mig frukost och påminna mig själv om att andas. Loppen jag gjorde kändes kontrollerade och jag är oerhört stolt över mitt sätt att hantera mina nerver på, även om jag gärna tryckt ner mitt pers lite till så gjorde jag något som få får till på tävling.

guld

National Gold

Jag måste framhäva det jobb som min fantastiska tränare gör än en gång. Efter mitt uppehåll i december där jag hamnade i ett svart hål och inte visste vad som var upp eller ner har han verkligen hjälpt mig att komma tillbaka. Han är enormt bra på att veta hur mycket han kan lasta på mig och hur jag måste träna för att komma framåt. Petter är en enormt kompetent tränare och en helt makalöst bra människa.

Jag hoppas att jag får vara frisk och kry framöver och bygga vidare på den styrka jag känner mentalt och fysiskt. Nu är det bara knappa två veckor kvar till träningsläger, ett par roddmaskinstester till ska avverkas sen är det roddardags!

In English

Last Saturday I participated in an indoor rowing competition in Stockholm. I entered in the singles and in the doubles. The doubles race is two ergs (rowing machines) put in a line and connected with cables; these were also on slides which is a kind of rails that allow the whole thing to move. The double event had National Champ status. In this event I entered together with Malvina. All races are over 2000 meters.

prispall

Me, Malvina and Carin who were top 3 in the womens singles on the ergs

In the single event I took a good 9 seconds of my previous personal best which was 7.06 now set to 6.57.1. This gave me a silver medal behind Malvina who also set a new personal best. In the double we got a time of 6.57.9, mine being 7.00.8, we defended the National gold from last year.

On the Wednesday before I did a lactid acid and VO2 max test at Bosön, the National Sports Center, which gave me proof that I am in good shape. My threshold is a fair amount better than the start of January and my max test was way better than my previous personal best. The atmosphere in the test lab was great since my team mate Malvina got the same positive feedback.

I had already felt my good shape and set the goal to go under 7 minutes at the erg competition. It something I’ve wanted for years but just never managed to do. After the tests at Bosön I put enormous pressure on myself to deliver the following Saturday. I was so nervous all week and could hardly sleep, it was annoying that I wasted so much energy being nervous. On the day I had to force feed myself breakfast and remind myself to breath. The races however felt controlled and focused and I’m proud that I could keep it together so well. Even if I would have wanted to have gotten a slightly better time I’m happy to manage to shave 9 seconds on my PB at a competition rather than in a test environment.

slides1

About to start or have just finished, not sure…

I have to salute the job my coach does once more. After my break in December when I was in a black hole not knowing what was up or down he’s helped me to get back up on my feet. He’s so competent and knows me so well and knows how to push me to get better. Petter is an incredible person that I’m so happy to have as a coach.

I hope I continue to feel healthy and well and can continue to build on the strength that I feel in body and mind. It’s not quite two weeks until training camp, just a couple of more erg test and then I’m back on the water again!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s