Have no fear!

bosön1

In the gym at Bosön

English below

Nu har jag gett mig in i en träningsperiod då jag siktar på att bli tuffare och bli bättre på att krama ur allt jag har ur kroppen när det gäller. När jag ror i en lagbåt, i synnerhet i dubbel med Malvina, så finns det inget som stoppar mig från att sätta in precis allt. Jag kan trycka på hur mycket som helst oavsett om mjölksyran sprutar i kroppen och det gör så ont. Men när jag kör singel eller roddmaskinstest så har jag kommit fram till att rädslan för smärtan ofta tar överhanden och rädslan för att misslyckas är så stor att jag knappt vågar lyckas. Allt det här är ganska rörigt, något jag jobbar på att reda ut och bli bättre på helt enkelt.

När långintervallerna dök upp var och varannan dag på programmet innan jul bävade jag för det. Korta, intensiva intervaller var mer min melodi, något som var väldigt tydligt i den analys jag fick när jag var på Bosön i november. Men min metod i träningen är lite att ”lära mig älska allt jag hatar”. Jag och långintervallerna har trivts bra ihop och jag är väldigt nöjd med mina framsteg. Då mina pulszoner höjts i samråd med Tobbe som jobbar i testlabbet på Bosön så är jag ganska stolt över den höga belastning jag klarat sen jag började träna igen efter mitt lilla ”uppehåll”.

Förra veckan påbörjade jag en studie på Bosön där jag under ett antal veckor ska träna ett par pass i veckan med syrgas. Det är i princip motsatsen till höghöjdsträning. Det ska bli oerhört intressant att se resultatet av träningen men oavsett kommer det vara bra för mig. Enligt de syreupptagningstester som jag gjort så är det tydligt att jag andas för sällan under varje drag, något som jag nu aktivt försöker jobba med, det är lättare när man låter som Darth Vader så att man hör rytmen i andningen. För det mina vänner är precis som man låter med syrgasmasken på… Men det största för mig är kampen mot mjölksyran och att våga krama ur allt som finns där inne. Det finns så mycket mer än jag tror har jag insett och varje intervall är ett nytt tillfälle att sätta det på prov. Jag trivs också väldigt bra att spendera så mycket tid på Bosön då det är en inspirerande atmosfär att träna i och många bra människor att bolla med. Jag får även spendera mer tid med Petter och Malvina, något jag annars saknar eftersom vi under vintern inte tränar så mycket tillsammans.

darthvader

Darth Vader

Förra fredagen hade vi turen att köra vårt styrketräningspass på eftermiddagen jämte Leffe Larsson, SOK styrkeexpert sen många år tillbaka. Han gav oss många tips och råd gällande teknik. Han var en mycket trevlig och positiv herre som dessutom sa att jag “satt som en gud” vilket innebar att jag kan sitta väldigt djupt i knäböj. Det är ju alltid trevligt med sådana komplimanger.

I övrigt så har jag tagit tjänstledigt från jobbet på Norrtälje Kommun och ska nu spendera de kommande månaderna i Stockholm. Jag har haft en ganska stressig situation på jobbet och jag behövde en paus illa kvickt. Nu ska jag fokusera främst på träningen och att vila men även jobba extra på Byggkeramikrådet i Stockholm. Jag tror detta är det bästa för mig just nu och jag känner mig väldigt trygg i mitt beslut. Jag är glad att min arbetsgivare varit väldigt tillmötesgående i denna situation och tagit det på allvar, det känns skönt att de stöttar det jag gör.

Nu är det bara att köra, försöka flytta väggen några hack längre fram…

skidor

Finally we got some snow so we could go skiing!

English

I’ve entered a period of training where I aim to learn to push myself further than ever before. When I’m in a team boat, especially in the double with Malvina, there is nothing that can stop me from pushing myself to the very limit. I can push even if everything hurts. But when I’m in the single or on the erg I’ve realised that the fear of the pain and even worse the fear of failure actually get in the way of really succeeding which is an issue. It’s very complicated business in my head, this is something that I’m trying to make less complicated and more second nature like it is in the team boat.

When long intervals appeared on my training program pretty much every day before Christmas I was dreading it. Short and intense intervals was more my thing like the analysis showed that I got presented to me in November at the National Sports Center; “Bosön”. In my training I do try to “learn to love everything I hate” and actually I’ve grown to like the long intervals. Since my heart rate zones have been changed I’m quite proud over my progress and how much I’ve been able to push myself since I started up again after my little “break”.

knäböj

Working on that flexibility

Last week I started a study at Bosön where I will train with extra oxygen a couple of times a week for a while, it is pretty much the opposite of high altitude training. It will be interesting to see the result of this training but no matter what this will be really good for me. According to the VO2max tests I’ve done I breath too slowly during the strokes so this is something I work on now. Since I sound like Darth Vader with the oxygen mask on it is easy to hear the rhythm of my breathing so I can focus on it. But the biggest thing is to really dare to push and find everything there is in my body and squeeze it out. I’ve got so much more in me than I give myself credit for so it is great to get this opportunity. I really enjoy being at Bosön twice a week since it’s an inspiring place to be and many great people to talk to. I also get to spend more time with Malvina & Petter which is fun since we don’t train so much together during the winter.

Last Friday afternoon we happened to do weights next to the man who’s been the Swedish Olympic weights expert for a long time. He gave us lots of input on technique and so on. He was really positive and helpful and gave us compliments for our flexibility and technique when doing squats and cleans etc, always nice!

I have gone on unpaid leave from my job at the Norrtälje Local Council, it got a bit too stressful and I needed a break. For the next couple of months I will be based in Stockholm for training and work which will be great. My main focus will be training and rest, this is really what I need right now. It feels good that my employeer has been supportive and helpful in this decision, it is nice to know that they support what I do.

So now it’s just to get on with the work and push that limit a bit further ahead…

brutalbänken

Trying some new things

One thought on “Have no fear!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s