Svenska Mästerskapen/Swedish National Champs

sm2

National Bronze medal in the double

English below

I helgen som gick var det så dags för Svenska Mästerskapen i rodd i Mölndal, Göteborg. Norrtälje Roddförening åkte till Mölndal med 5 roddare, 1 tränare och ett stort gäng entusiastiska supportrar. Vi tävlade fredag och lördag och under dessa dagar skötte sig vädret och vattnet riktigt bra.

Jag inledde SM med ett försök i singel, där vinnaren gick direkt till final medan resten gick till uppsamling. Eftersom jag hade Malvina i mitt försök som jag visste skulle göra det hon behövde för att vinna och jag inte kunde sätta något emot det så rodde jag bara igenom försöket och försökte hitta en bra och stabil rodd. I uppsamlingen var vi 5 båtar som rodde om 4 platser i finalen och jag hade blivit slagen av samtliga i år så jag trodde att jag skulle behöva gå max för att ha en chans att ta mig vidare. Eftersom jag varit sjuk hela veckan innan och fortfarande på torsdagen varit osäker på om jag skulle kunna starta på fredagen så var jag verkligen redo att ge allt. Jag hittade snabbt en bra och stabil rodd i uppsamlingen utan att behöva sätta in max eller dra på mig särskilt mycket mjölksyra så rodde jag in på en tredje plats. Detta lopp var det bästa jag gjort i år även om det var ett lopp i jämn fart utan någon särskilt explosiv start eller avslutning. Jag kände att jag verkligen utvecklats tekniskt och att jag fick med mig båten upp i takt. Både jag och Petter var väldigt nöjda med min insats.

På lördagen vaknade jag upp ganska full av nerver och någon sorts underliggande trötthet. Jag hade inte alls samma sprudlande känsla jag hade på fredagen. Hur som helst så var det dags för singel final och jag var glad att vara i den. Loppet gick dock inte så bra, jag orkade inte alls fokusera eller köra på så hårt som jag vet att jag kan. Halvvägs igenom loppet när jag vaknade till och ville ändra på det låg jag i domarbåtens svall och tappade helt motivationen. När jag gick över mållinjen var det blandade känslor då jag var så nöjd med fredagens lopp men inte helt nöjd med det lopp jag just gjort. Men jag möttes av beskedet att Malvina gjort ett toppenlopp och vunnit så mina känslor byttes ut mot fullständig okontrollerad glädje och tårarna strömmade och jag skrattade som en galning. Jag har tränat sida vid sida med Malvina under året och vet att hon kämpat i många år innan detta och det var verkligen kul att det blev ett så enormt positivt resultat. Hon gjorde en kanoninsats och en superbra tid. Jag kunde inte vara stoltare över min lagkamrat. Att jag kom sist i finalen blev mindre viktigt, jag ska jobba ännu hårdare nu och jag vet att jag har den bästa att träna tillsammans med.

Efter den totala känslomässiga urladdningen som förmiddagen innebar skulle vi försöka ladda om till att vinna dubbeln. Vi körde försök och uppsamling och senare på eftermiddagen så var det dags för final i dubbel. På startlinjen låg 6 riktigt starka dubblar och vi kämpade hela vägen in i mål och fick en bronsmedalj för insatsen. Öresjös Lovisa Claesson och Emma Fredh vann snyggt och vi hade behövt vara lite mer på alerten för att ta hem segern.

sm3

Prize giving

Dagen avslutades med en härlig middag med alla supportrar där vi hade lite tal, skratt och några fler tårar. Vi hade ett sånt enormt stöd från föräldrar och syskon, verkligen underbart!

Igår bar det av hemåt, trött som få var jag och likaså idag. Mitt första år i Norrtälje Roddförening har varit väldigt utvecklande och givande och jag ser fram emot att köra hårt framöver!

In Englsih…

During last weekend it was time for The Swedish National Rowing Champs in Gothenburg. The races started on Friday with heats and repecharges in the single sculls. My club, Norrtälje Roddförening, went there with 5 rowers, 1 coach and a large group of great supporters. We competed Saturday and Sunday and during these days the weather and the water was really nice.

sm1

Preparing the double

I started Nationals with a heat in the single, followed by a repecharge since I didn’t win the heat. My team mate Malvina, won easily in the heat and qualified directly for the final. In the repecharge we were 5 rowers competing over 4 spots. I had been beaten by all the participants this year so I thought I would have to go to the max to make it through to the final. I did a great and stabile race and without having to go crazy I took a third place in the race. It felt good and I was really pleased with my rowing. I felt that I could really hold my rowing together even when rating a bit higher and the good technique I’ve found over the last few weeks stayed with me. Leading up to Nationals I had been sick and the day before my race I was still uncertain that I would be able to start on the Friday so it felt great to be able to do so well.

On the Saturday I woke up full of nerves and a bit tired. I didn’t feel like my body was as happy and awake as the day before. Anyways, it was time for the single final and I was happy to be in it. The race didn’t go so well, I didn’t have the energy to keep up and focus and when I finally got it together and wanted to change it I was in the wake of the umpire boat and my motivation went to zero. When I crossed the line I was split in two, I was pleased and not pleased. However I found out that my team mate Malvina won and crushed all the competition (yes including me) and this made me so happy. I cried and laughed and could hardly stay in the boat because this was so exciting. I know how many years she’s put into this and now she’s showed everyone that she is Sweden´s best rower, something I’ve known for a while. I came last in the final but this wasn’t important anymore, I will work harder and I know I’ve got the best competition to train with.

After the very emotional morning we had to refocus to try and win the double together. After heat and repecharge it was time for the final and on the starting line were 6 strong doubles. We fought hard all the way and got a bronze for our efforts. Öresjö’s double with Lovisa Claesson and Emma Fredh were too strong for us this time and we would have needed to be a bit more on the go to win.

The day finished off with a great dinner with all our supporters with speeches, laughter and some tears (of happiness). We have had great support from parents and siblings which has been great!!! My first year in my new club has been great and I’m so happy with my move. I’m looking forward to everything that is ahead!

sm5

National Champion in the single scull Malvina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s