Lithuanian Open, Trakai

trakai5

Medal ceremony in the double. Lovely girls who came running hugging us when we came out of the boat!

English below

Vi har varit i Trakai, Litauen och tävlat i helgen som varit. Det var första gången jag var i några av de baltiska länderna och nu fick jag se en del av båda Lettland och Litauen. Det var jag, Malvina, Petter, Nik, mamma och pappa som utgjorde truppen som tog färjan från Stockholm till Riga och sedan körde från Riga till Trakai genom landsbygden med båtarna på taken på bilarna. Vi kom fram på torsdag eftermiddag och gjorde oss hemmastadda på Sportcentrum i Trakai där vi bodde till söndagsförmiddag.

Tävlingarna började med försök på fredagseftermiddagen och fortsatte med finaler på lördag förmiddag. Eftersom det blev en del avanmälningar var vi 6 singlar men eftersom vi åkt så långt så körde dom ett ”försök” ändå där man tävlade om banorna i finalen. I dubbeln blev det direktfinal med 5 dubblar.

trakai1

Racing rules

Så hur gick tävlingarna då, ja det var blandade framgångar och känslor. I fredagens försök i singel så kändes det ok. Jag var nöjd med de första 750 metrarna men totalt sett var jag inte så värst nöjd. Jag var helt enkelt på ganska dåligt humör efteråt. Jag kom fyra i försöket, det spelade ingen roll om jag var trea eller fyra så placeringen hängde jag inte upp mig på, jag kände mig mer missnöjd med hur det kändes. På lördagen började vi med final i dubbel vilket gick riktigt bra, vi kom tvåa efter en riktigt duktig Litauisk dubbel. Vi körde ett bra lopp och fick bra glid även om det finns att jobba på som alltid. Ungefär en timme efter dubbeln var det dags för singel finalen som gick rakt åt skogen. Jag blev chockad när alla försvann och kvar var jag kämpandes i min båt. Jag kände att jag hade bra rodd och fokus och förstod inte alls varför det inte gick snabbare. Det var en stark sida/medvind så vågorna var svårparerade men inget som jag kände borde sätta stopp på min båt. Efteråt var jag väldigt besviken, väldigt väldigt besviken. Det kändes helt fel att det kunde gå så bra i dubbeln och sen gå så dåligt i singeln. Malvina rodde hem ett silver i singel, hon var jätteduktig. Nik rodde i herrsingelloppet och gjorde ett riktigt bra lopp på fredagen som han var nöjd med sen gick det enligt honom sämre i finalen men jag tyckte hans rodd såg riktigt bra ut.

trakai2

On the ferry

Det var fantastiskt att vara i Trakai, Litauerna är väldigt duktiga roddare trots att många av dem ror i material som ser ut att vara från början av 1900-talet. Vi är definitivt bortskämda i Sverige! Det var oerhört inspirerande att se litauerna ro och vi har fått en och annan idé med oss hem.

Jag har kommit fram till att jag ska testa en annan båt, hur mycket jag än har velat trivas i min singel så har jag inte gjort det. Det känns skönt att kunna erkänna det och att det är ok. Min båt och jag passar helt enkelt inte för varandra så den ska säljas och jag ska fundera på vad jag vill ha istället. Tillsvidare ska jag ro en äldre båt som passar min vikt bättre eftersom min båt är lite för liten för mig. Det ska bli kul att prova och se om jag kan hitta en bättre känsla i en annan båt. Annars är det förberedelser för SM som gäller nu, SM går av stapeln i Mölndal i Göteborg 13-15 september. Jag hoppas på att det ska gå riktigt bra i dubbeln och i singeln vill jag vara nöjd med mitt lopp. Nu är det sista biten av säsongen som ska göras och det gäller att njuta!

trakai3

Me and my boat in front of Trakai castle

In English

We went to Trakai, Lithuania on the weekend to compete. It was my first time in the any of the Baltic countries and now I got the chance to see a bit of both Lattvia and Lithuania. It was Nik, Malvina, Petter, my parents and I that took the ferry from Stockholm to Riga and then drove from Riga to Trakai with the boats on the roof of the two cars. We arrived in Trakai on the Thursday afternoon and stayed until Sunday morning.

The races started with heats on the Friday afternoon and continued with finals on the Saturday morning. Since there were some scratches from our singles race we were 6 left but we still did a heat for lanes since we travelled so far. The Lithuanians made sure that their international guests were pleased. In the double there were a direct final with 5 boats.

trakai8

Dream Team sorting the boat out

So how did it go? Well the results were mixed along with my emotions. In the single heat on the Friday it went ok. I was pleased with the first 750 meters but all in all I weren’t that happy. I was in a pretty bad mood after the race. I came 4th, the placement didn’t really matter for me, I was more unhappy with the feeling. On the Saturday morning we rowed the doubles final and came in 2nd behind a really good double. An hour after the double it was time for the single final and it did not go well at all. I was shocked when I was left behind since I didn’t think I was rowing too badly. The boat just didn’t move like I wanted it to. The wind was hard to deal with but not impossible and not really something that should be that much of an issue. I was very very disappointed after the race. It felt so wrong that the double went so well and the single so bad. Malvina came in second place in the single, she did great. Nik also rowed, he did really well in the heat and even if he was unhappy with his final it looked good.

trakai4

After the race

It was great to be in Trakai, the Lithuanians are excellent rowers even if they row in boats that are older than old. We are totally spoilt in Sweden! It was very inspiring to watch them row and we have one or two ideas with us home.

I’m going to try another boat, even if I have wanted to like my boat I just don’t. It feels good to be able to admit to it and that it is ok. My boat and I are not compatible so I’m going to sell it and try to figure out what I want instead. In the meantime I’m going to row an older boat that suits my weight better since my boat is a little bit too small for me. It is going to be exciting to try something “new” and see if I can find a better flow. Otherwise we are preparing for Nationals which will be held in Gothenburg between the 13-15 September. I hope for a real good result in the double and to be happy with my race/races in the single. It’s the last bit of the season and I want to try to really enjoy every last bit of it!

trakai7

The top three single scullers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s