EM kval & Råda Regattan/Euro Champs Qualifications & The Råda Regatta

kval7

The Råda Lake where we rowed all weekend

English below

Senaste veckan har som de flesta andra veckor varit ganska hektisk. Jag hade tre dagar på mig att vila upp mig och hitta energi till EM-kvalet och den första 2000m regattan för året. Jag hann med två korta 45 minuters pass i singeln, jag kände mig varken särskilt utvilad eller förberedd på att tävla när jag vaknade i Alingsås på torsdag morgon helt väck efter att tillsammans med Malvina kört 6 timmar dit kvällen innan efter jobbet.

kval4

Once again Malvina’s mum cooked us some amazing food

Torsdagen innebar träning och på fredageftermiddag körde vi EM-kvalet med sculler fyran, Maria och Malvina körde kval i dubbeln på förmiddagen. Vi startade samtidigt som en U23 herrdubbel och 17 sekunder efter en junior sculler fyra. Vi körde 2000 meter så snabbt vi bara kunde för att se hur snabbt det kunde gå. Det kändes bra men det var svårt att säga hur fort det gått och vi fick inte reda på några tider.

På lördagen och söndagen var det dags för årets första 2000m regatta. På lördagen körde jag singel och sculler fyra och på söndagen dubbel och sculler fyra. I singeln hade jag förstått att jag inte skulle göra så bra ifrån mig, det gick inte så bra i Falkenberg och sen dess har jag knappt rott singel så jag trodde inte på några underverk. Jag var faktiskt nöjd med att hålla mig från C-finalen även om jag kom sist i B-finalen efter en riktigt dålig start. Jag har haft mycket dumheter för mig denna helg som att sätta åror och missa starter, jag har lite att jobba på.

I dubbeln rodde jag med Veronika, vår första tävling tillsammans, och vårt försök var riktigt tufft mot 3 starka motståndare. Jag visste att det skulle bli tufft och när vi gjorde en superdålig start, mycket mitt fel, så kunde vi inte riktigt hämta upp det vi förlorade. Vi kunde liksom inte få ihop rodden alls, vi fick ro B-final mot mina favoriter från Hammarby, Raccoon och Idolf. Vi vann lätt och kunde koncentrera oss på att försöka hitta en bra rodd vilket vi gjorde.

kval1

Maria, Malvina & Leffe

I scullerfyran fick vi hårt motstånd av fyra av Sveriges bästa roddare, vi höll ihop bra dock och hittade emellanåt riktigt bra flyt. Vi är otroligt starka i våra fyra men vi behöver bli mer samrodda för att få båten att gå. Jag personligen måste också slipa på en hel del tekniska detaljer och få ihop allt i högre takter.

Jag förstod ganska tidigt under helgen att jag inte skulle bli uttagen till EM, jag känner att jag har att jobba på och jag har knappt fått någon tid att andas och få köra på det jag lärt mig de senaste månaderna. Jag behöver träna mer på hemmaplan och hitta en stabil och bra rodd. Jag trodde dock att Maria och Malvina skulle få åka i dubbel men resultatet av helgen blev att ingen av oss får åka. Det är väl egentligen inte så konstigt eftersom det bara är 3 veckor kvar till EM och det finns inte mycket tid att jobba med.

Allt som allt är jag nöjd med helgen, jag har kommit fram till vad jag behöver jobba på. Jag tycker att jag hanterade det mesta bra, jag har haft fötterna på jorden och varit samlad.

Idag har jag haft en ledig dag, jag har försökt ta det lugnt och samla mig lite. Man blir ganska sliten av 7 lopp på 3 dagar, så kroppen behöver återhämtning. Nu ser jag fram emot en lugnare vecka med träning på hemmaplan och jobb.

kval6

At Malvina’s parents house

In English…

The last week has been, just like most other weeks, crazy busy. I had 3 days to rest and find energy to do the Euro Champs Qualifications and the first 2000 m regatta of the year. I had time for 2 short sessions in the single, I didn’t really feel well rested or prepared when I woke up in Alingsås on Thursday morning. We drove down on the Wednesday afternoon/evening after work.

On the Thursday we had trainings and on the Friday afternoon it was time for the qualifying race for the quad. Malvina and Maria did their double in the morning. We started together with a U23 male double and 17 seconds behind a junior quad. We did a 2000 meter race as fast as we could. It felt good but it was hard to say how fast we went and we didn’t find out the time.

On the weekend it was time for the first 2000 meter regatta of the year. On the Saturday I rowed in the single and the quad and on the Sunday in the double and the quad. I realised that I wouldn’t do super well in the single, it didn’t go well in Falkenberg and I’ve hardly been in the single since. I was actually happy to get into the B-final instead of the C-final even though I came last there after a terrible start. I’ve done many silly things like bad starts and catching crabs (getting stuck with the oar). I have a few things to work on.

kval3

The boat park

In the double I rowed together with Veronika, our first competition together, our heat was hard against 3 strong doubles. I knew it would be though and when we did a bad start, mainly my fault; we couldn’t really make up the ground we lost. We couldn’t get it together and we got to row in the B-final against my favorite crew from Hammarby, Raccoon and Idolf. We won easily and could concentrate on finding a good flow which we did.

In the quad we were up against a quad with 4 of Sweden’s best rowers, we did well and came together nicely every now and then. We are a very strong crew but we need to row more together to find a better flow. Personally I have a few technical things to work on.

I realised pretty early on in the weekend that I wouldn’t be selected into to a European Champ crew, I felt I have a few things to work on and I haven’t had the time to do so in the last few months. I thought that the double would get to go but the decision was that no one of us gets to go. It’s understandable since the champs are only 3 weeks away and it doesn’t leave much time to develop.

All in all I’m happy with the weekend; I know what I need to work on. I think I handled the weekend well, I stayed grounded and calm.

Today I’m having a day off, I’ve tried to take it easy and find myself a bit. It’s pretty tiring to have 7 races in 3 days, the body needs to rest. I look forward to a calm week with training on my home waters and work.

kval2

Norrtälje Rowing Club is growing, now we need 2 cars to get our boats home!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s