Testing testing…

bosön

VO2 max test

(English below)
Tiden går fort när man tränar och vips har en vecka gått utan att man har bloggat. I torsdags var det dags för tester på syreupptagning och mjölksyratröskel på Bosön här i Stockholm.

Mjölksyratröskeltestet går till så att man värmer upp på bestämda watt på roddmaskin, jag skulle värma upp 8 minuter och hålla tryck på 100 watt och sedan 4 minuter på 120 watt, kommer inte ihåg exakt. Efter det ska man göra 4 st 4 minuters intervaller i olika watt, alltså belastning, och så tas det blodprov mellan varje intervall. Detta var mitt första test av detta slag och jag var förvånad att det var så lätt. Mjölksyratröskeln är ju vad den är så man kan inte påverka testet. Alltså man tränar ju upp nivån och kan träna sig till en högre tröskel men vid testtillfället kan man inte göra något. Min mjölksyratröskel ligger på 239 watt, vilket motsvarar en split per 500 meter på 1.53.6 minuter. Eftersom jag inte gjort ett sånt här test tidigare har jag inget att jämföra med men det var ett ok resultat som jag förstod det.

Sedan var det dags för syreupptagstest eller maxtest som det också kallas. Då kör man allt man har i 4 minuter med mask och slang på som mäter syreupptaget och ventilering. Efter den “lätta” starten med relativt lätta intervaller är detta en rejäl urladdning. Det är liksom svårt att känna sig redo men jag körde. Jag gjorde ett sånt här test i januari, men det kändes klart bättre denna gång trots att mitt syreupptag faktiskt gick ner något. Mitt syreupptag är 4.38 liter per minut, vilket också är helt ok. Jag ska jobba hårt på att få upp både tröskeln och syreupptaget framöver!

testvecka3

Thomas, Petter & Tobbe took care of the blood and paper work

I det stora hela så kan jag inte vara annat än nöjd med testresultaten eftersom jag inte har något att riktigt jämföra med. Det kändes bra och var kul att äntligen göra testerna så man har något att utgå ifrån. På fredagen var vi också på Bosön och filurade med lite grejer, dels åkte vi på dopingtest, inte helt underbart att kissa när någon tittar på men det går det med.

testvecka4

The doping people making sure no one pees without permission

På lördagsmorgonen bar det av till Uppsala för att ro. Fyrisån hade svämmat över rätt rejält och var ordentligt ström och lite små svår hanterbar. Ingen ville ge sig ut i singel på den. Eftersom jag är för stor för alla båtar vi ror blev det till slut så att jag satt i en dubbel med Malvina 3 av 4 pass. Det var kul att köra lite men fick ont i nacken av att vända mig om och hålla koll på pinnar och annat. Men inget som inte min snygga och trevliga kiropraktor kunde rätta till.

testvecka5

Boat adjustments in Uppsala

I början på veckan nu har jag tränat bra och imorgon står vila på schemat. Imorgon kväll ska jag åka med Malvina och Petter till Alingsås. På lördag är det dags för första tävlingen på vatten i Falkenberg. Det är en 5 km regatta där man startar individuellt, och resultatet kommer ligga till grund för hur det går med uttagningar till EM och annat. Så det gäller att prestera! Jag har inte ens rott min nya singel än som jag då ska ro i, men jag hoppas att vi hinner ett pass i den på fredag så jag får känna på den lite. Det är inget jag stressar över, jag ser fram emot att komma igång och tävla, det är ju därför man gör detta!

testvecka8

Gum boots was needed to get the boat into the water with dry feet

In English…
Times passes quickly when you train all the time and in a flash another week has passed and no blogging has been done. Last Thursday it was time for lactic acid and VO2 max tests at Bosön here in Stockholm.

The lactic acid test measures your threshold for it and what you do is that you row according to set watts on the rowing machine (erg). I had to warm up holding the pressure at 100 watts for 8 minutes and then 120 watts for 4 minutes or something like that. After that you do 4 times 4 minutes on set watts, and after each interval they take a blood sample from your ear. This was first lactic acid threshold test and I was surprised it was so easy. Once you are there doing the test there isn’t anything you can do other than doing as you’re told. Your threshold is what it is on the day; you build it up during training. My threshold is at 239 watts which is 1.53.6 minutes per 500 m in split. I’ve got nothing to compare this to but was told it’s a good start. I’m going to work hard to raise it.

testvecka

Malvina & I – double trouble

After this you do the VO2 max test, then you sit on the erg and go hard for 4 minutes with a mask on that measures your oxygen uptake. After the “easy” start this is a complete blow out. I did a test like this in January and this one went better even if my uptake was a bit less. My uptake is 4.38 liters per minute, which is ok. I will work hard to improve this as well.

testvecka2

The former elite light weight pair is trying to figure out what goes where

All in all I’m happy with the results; I’ve got nothing to compare them to anyways. It’s just great to finally have something to work with. On the Friday we were back at Bosön doing various things amongst all things we got drug tested. Always fun to pee while someone is staring at you, not.

On the Saturday morning we went to Uppsala to row. The river, Fyrisån, had flooded heaps so sometimes we were out rowing on the fields next to the river. No one wanted to go out in a single sine the current was quite strong. Since I was as always too big for the boats I ended up in a double with Malvina most of the times which was fun. I got a sore neck from turning around all the time to make sure we didn’t hit anything.

testvecka9

Uppsala rowing club

The start of this week has been good and I’ve done lots of training. However tomorrow I’ve got a rest day, we are going to the west coast after work tomorrow, Petter, Malvina and I. On Saturday it’s time for the first regatta of the year, it’s a 5 k race with individual starts. The result is important for the European Champ trials amongst other things. So it’s time to do well! I haven’t even tried my new single but hopefully I will be able to on Friday. I’m confident it will be fine though, I’m looking forward to competing!

testvecka7

Elin, Veronika & Leffe by our hostel

One thought on “Testing testing…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s