Trött och frustrerad/Tired and frustrated

(English below)
Igår morse skulle jag göra ett långintervallspass på roddmaskinen. Jag var lite seg men det är jag ofta på morgonen men det brukar försvinna när jag kommer in i min träningsbubbla när jag glömmer allt annat och kör på. När jag påbörjar ett träningspass så genomför jag det oftast enligt plan även om huvudet ibland vill lägga av så känns det som att det finns en spärr, “man avslutar det man påbörjar”. Igår var det annorlunda.

Jag värmde upp i drygt 20 minuter och det gick ok, sen började jag min första intervall som var 3000m i 23 takt. Det gick helt ok, det var kämpigare än vanligt men jag kunde ändå hålla en bra splittid och köra. När jag kom in i nästa intervall som var 2000m i 25 takt så började det gå utför. Gång på gång så stannade jag. Det var en ny upplevelse för mig, i mitt huvud försökte jag vara positiv och tänka “det är bara träning” och “det är utvecklande trots att det inte blir en så bra splitt”. Men kroppen ville inte, så fort jag körde gång igen så stannade jag. Kroppen sa ifrån och jag blev väldigt frustrerad. Jag hade vi det här laget suttit 40 minuter på roddmaskinen och tänkte att jag hoppar över på cross trainern så jag får ihop 75 min. Efteråt gick jag till jobbet men jag blev inte långvarig där för jag var så enormt trött.

I morse så ville kroppen inte vakna och gå ur sängen. Jag gav upp direkt och tänkte att jag får väl ta och ligga här då. Nu har jag spenderat hela dagen på sofflocket och jag är fruktansvärt frustrerad. Jag mår verkligen dåligt när min kropp inte vill träna. Det är en utmaning att lära känna sin kropp och lära känna skillnaden på när man är lite seg och när man faktiskt är utmattad. Jag får helt enkelt tänka så att jag lärt mig något nytt igår och idag. Såhär känns det när kroppen inte vill vara med fast huvudet vill. Jag kan bara hoppas att det går över fort!

Det är väldigt skönt att ha en tränare att prata med som kan ge råd om hur man ska tackla detta. Nu har jag blivit tillsagd att vila imorgon också. Jag har nog inte riktigt tagit mig en ordentlig funderare och lagt ihop i mitt huvud hur mycket mer än vanligt jag har tränat den senaste tiden. Under tiden i Portugal tränade jag ganska mycket mer än dubbelt så mycket som jag tränar i vanliga fall. På något vänster lyckades jag även genomföra roddmaskinstävlingen riktigt bra. Jag inser plötsligt att jag ska vara mycket nöjd med min kropp och vad den klarar av. Bra där kroppen! Nu ska jag försöka så gott det går att njuta av mina lediga dagar.

In English…
Yesterday morning I was going to do a long interval session on the erg. I was a bit tired but I’m often tired in the mornings until I get into my training bubble and forget everything else and just get on with it. When I start a session I do usually go through with it according to plan even if the head tells me to stop sometimes it feel likes there is a block, “you finish what you start”. Yesterday was different.

I warmed up about 20 minutes and it went ok, then I started my first interval which was 3000m rating 23. It went quite well, it was a bit harder than normal but I managed to do it fine. When I got into the next interval, 2000m rating 25, it got harder. Over and over I stopped. It was a new experience to me, I tried to be positive and think “it’s just training”. But my body just didn’t want to; as soon as I started I stopped again. The body had enough and I was very frustrated. At that point I had been on the erg for 40 minutes so I decided to get off it and jump on the cross trainer so I would do 75 minutes in total. Afterwards I went to work but not for long because I was so tired.

This morning I couldn’t get my body out of bed. I gave up straight away and thought to myself that I’ll just have to stay there. I’ve now spent the entire day on the bed and I’m really frustrated. I really feel like crap when my body doesn’t work like it should. It’s a challenge to get to know your body and to feel the difference between being a little tired and exhausted. So I’ve learnt something new, this is how it feels when the body doesn’t want to but my head do. All I can hope is that it passes quickly!

It’s very nice to have a coach to talk to who can give you advice how to handle this. Now I’ve been told to rest tomorrow as well. I don’t think I’ve really taken in and added up how much more than usual I’ve trained in the last few weeks. During the time in Portugal I trained quite a bit more than double what I normally do. And somehow I also managed to do the erg competition quite well. I realise I should be happy with what my body can do and give it a break. Good on you body! Now I’m going to try my best to enjoy my days off.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s