Roddmaskinstävling/Erg competition

jagpåc2

Warming up

(English below)
Så igår var det dags för roddmaskinstävling på “hemmaplan” i Täby. Efter en lugn morgon blev allt lite stressigt när jag, Nik och vår chaffis Harald kom lite vilse i Täby och det tog tid att hitta stället. Kruxet var att när jag och Nik senast var på roddmaskinstävling i Täby så gick den på ett annat ställe så vi letade efter något helt annat… Till slut kom jag med andan i halsen i alla fall in i rätt hall och hittade min tränare Petter. Problemet när man kommer så nära inpå ett lopp är att man ska samla sig, snacka med tränaren och försöka hälsa på alla man inte sett på länge. Jag och Petter kunde tillslut prata igenom loppet lite fort innan jag på nytt irrade runt för att hitta till omklädningsrummet. Tibblehallen där vi var är ett stort ställe med många hallar, våningsplan och omklädningsrum. Jag fann mig snart på en roddmaskin med musik inpluggad i öronen för att värma upp. Med musik i öronen kan man markera att folk inte ska komma och prata med en utan hålla sitt avstånd. Inför ett sånt här lopp värmer jag först upp med rörlighetsövningar och sedan ca 25-30 minuter på roddmaskin. Loppen var lite försenade så jag fick lite med tid vilket var bra.

malvinaguld

The winner

Under själva loppet har man en person som sitter bakom och stöttar en och säger saker att tänka på under loppet. Jag hade bett Walle från min förra klubb, Stockholms Roddförening (SRF), att hjälpa mig vilket han gjorde galant. Loppet gick helt ok, jag vågade öppna hårdare än sist men brände lite väl mycket krut i starten vilket gjorde att det inte fanns något kvar till en spurt. Tiden blev 7.07.8, vilket jag inte var så himla nöjd med. Det kändes som att jag skulle göra en bättre tid än så men jag får ta med mig det jag gjorde bra och jobba vidare på det helt enkelt. Jag gjorde i alla fall en 3 sekunder bättre tid än förra roddmaskinstävlingen som var för ungefär 6 veckor sedan. Min klubbkamrat Anna Malvina vann med sin tid på 7.01.5, jag var tvåa efter henne. Hon är så fantastisk duktig och tillsammans ska vi bli ännu bättre framöver.

Rasmus

Rasmus also got in second place like Nik and I

En halvtimme senare var det dags för Nik och jag skrek så jag blev hes. Han gjorde en 10 sekunder bättre tid än för 6 veckor sedan och kom på en delad andra plats. Han var verkligen superduktig! Efter det var det till att slänga i sig lite lunch och försöka få plats i kön till att prova roddmaskiner på slides. Jag och Anna Malivina körde dubbel på slides mot mina före detta klubbkamrater Birgitta och Josefin från SRF. Petter instruerade oss att vi skulle gå ut stenhårt, hellre öppna stenhårt och dö halvvägs än att fega. Vi gör som vi blir tillsagda (oftast) och körde så det rök. Detta lopp var “bara” 1000 m, det är dock en klurig distans som vi sällan kör. Det var kul dock för vi fick in rytmen jättebra trots att vi aldrig kört tillsammans på detta sätt innan. Vi vann det loppet på tiden 3.23.5. Sen var jag ganska trött i benen.

prispallen

Nik in second place

Efter tävlingen följde Rasmus Melin som ror för Falkenberg med mig och Nik hem. Vi hängde hemma medan Nik lagade makalöst goda hamburgare med nybakat hamburgerbröd och hemmagjorda pommes. Vi åt och snackade och glömde helt bort tiden så vi fick lite bråttom för vi skulle till min kusin Maria på Mellofest. Precis klockan 20 när Mellon började knackade vi på. Vi fick gå en tipspromenad och sedan var det dags att titta på bidragen. Jag är inte så intresserad men det är alltid kul när man är ett gäng som kollar tillsammans, det är ju del i svensk tradition. Det var dock lite stimmigt som det blir när 15 personer har åsikter om ditten och datten men jag hörde på ett ungefär alla bidrag. I slutändan var jag bara glad att Sean Banan inte vann, för övrigt spelade det inte så stor roll.

maria

Maria tell us who the winner and the loser is

När Mellon var slut var det dags för prisutdelningen i tipspromenaden, Maria hade gett sig själv ganska mycket jobb med att rätta alla frågor och hennes sambo Theo var inte så hjälpsam. Hur som helst så påpekade Maria högt och tydligt för alla att jag hade minst poäng av alla, till och med sämre än min svägerska Bridget som inte bott i Sverige mer än 1,5 år, frågorna handlade trots allt om Melodifestivalen genom tiderna. Maria påpekade ännu en gång efter andra rundan att jag fortfarande var sämst. Hon är fin min kusin! Hon är väldigt duktig som efter mycket hårt jobbsökande fått en fast tjänst som är relevant till hennes utbildning. Mycket stolt är jag över henne!

spärr

Rasmus in the big city

Ganska många timmar senare var jag, Nik och Rasmus minst sagt slitna och åkte hem. Dagen hade tagit ut sin rätt helt klart. Väl hemma åt vi lite nattamat och somnade ganska fort. Idag tog vi en rejäl sovmorgon vilket var skönt och välförtjänt. Nu har dagen gått, Rasmus är nog hemma i Falkenberg igen och jag och Nik är väldigt trötta. Det har varit en väldigt bra helg och jag är nöjd, det var verkligen trevligt att ha Rasmus på besök.

In English…
Yesterday it was time for the last erg competition of the season here in Stockholm. We had a relaxing morning that turned into stressful times as Nik, I and our driver Harald got lost in the suburb Täby trying to find the gym where the competition was held. The problem was that last time we went to this competition it was held at a different gym so we were looking for the wrong place. Finally I came running into the right gym and found my coach Petter. It gets a bit stressful when you turn up late since you need to calm down, talk to the coach and say hello to people you haven’t seen for a long time. Petter and I could finally have our talk and then I went off and got lost again trying to find the changing room. The place the competition was at is big with lots of different gyms, levels and changing rooms. Soon enough I was on an erg warming up with music plugged into my ears. It’s good to be able to listen to music to sort of tell people that I’m focusing and don’t want to talk to you. Before an erg race I warm up doing flexibility exercises then I do about 25-30 minutes on the erg. The races were a bit late which gave me a bit more time, very nice.

redoattstarta

Double on slides

During the race you have a person sitting behind you supporting you, the person tell you what to think of and helps you push harder. I had asked Walle from my former club, Stockholms Roddförening (SRF), to help which he did perfectly. The race went ok, I managed to do the first 1000 meters a lot harder than the last competition but I did start a bit too hard which didn’t leave anything for a powerful finish. The time I got was 7.08.8, which I wasn’t that pleased with since I felt I had a better time in me. But I have to remember the good parts and work on the things that didn’t go so well. At least the time was 3 seconds better than the competition 6 weeks ago. My team mate Anna Malvina won with a time of 7.01.5, I was second. She is very good and together we will get even better in the future.

dubbel

Winners of the double

Half an hour later it was time for Nik and I yelled so I almost lost my voice, I got so excited. He polished 10 seconds off his time from 6 weeks ago and shared a silver medal with some other dude. He really did a fantastic job! After that I ate a very speedy lunch and then it was time to stand in line to try ergs on slides. Anna Malvina and I competed in a double on slides against my former team mates Birgitta and Josefin from SRF. Petter told us to think of this as training and go superhard, rather that we opened hard and died half way through than taking the safe road. We do as we are told (most of the time) and did just that but without dying to badly. This race was “only” 1000m, it’s a tricky one though since we hardly ever train to do it hard out. It was however great fun since we got a good rhythm going even though we had never done it before. We won with the time 3.23.5. After that my legs were tired.

skolflickor

Being told to go hard in the double

After the competition Rasmus Melin who rows for Falkenberg came with Nik and I home. We sat around and talked while Nik cooked us a great dinner. We ate and talked and completely forgot the time, we were going to my cousin Maria’s for a party. In Sweden we have a music competition each year called “Melodifestivalen” which chooses our act for the Eurovision Song Contest, which is the European Cup in music acts. We got to Maria’s place just as it started and had time to do her quiz before the people started singing. I’m not that into this competition but it’s almost Swedish tradition and always nice to look at with a bunch of different people. Everyone have different opinions about everything and at time it’s hard to hear any of the singing because everyone is talking about clothes, dancing or bad lyrics.

When “Melodifestivalen” finished it was time for prize giving for the pop quiz. Maria did a great job with this on her own since her partner Theo wasn’t very helpful. Anyways Maria said loud and clear so everyone could hear that the person with the least points was me even Bridget, Niks Kiwi sister, did better on the questions of “Melodifestivalen”history. She’s such a great cousin. She is hard working though and she has just gotten a fulltime job related to her degree which is great and I’m so proud.

killarnapåtuben

Rasmus and Nik on the tube

Quite a few hours later Nik, Rasmus and I were really tired and went home. The day was pretty hard and we fell asleep promptly after some snacks when we got home. We had a long sleep in this morning which was well deserved and awesome. Now this day is over and Rasmus is probably back in Falkenberg by now. We are very tired, it’s been a great weekend and it was great to have Rasmus here.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s