Det perfekta draget/The perfect stroke

(English below)
Jag vet inte hur det är för andra roddare men ibland, ofta under ett enda årtag, faller allt på plats och inger en helt magisk känsla i kroppen. När allt som tränaren sagt faller på plats och huvud och kropp fungerar i perfekt harmoni så att ett drag blir helt perfekt. Den känslan är fenomenal och man vill liksom bara ropa “Titta på mig”, “Titta vad duktig jag är”, men oftast är man helt själv när detta händer. Igår under andra passet så var jag helt själv i övre delen av kanalen och vattnet var helt stilla och allt föll på plats. Lika plötsligt som det händer så försvinner det och kvar är en känsla av eufori. Det är ju trots allt det man jobbar för hela tiden, i varje drag, att få till allt helt perfekt. Det är ju dock så att det ofta kan kännas riktigt bra under ett helt pass eller stora delar av ett pass men just det där magiska draget, det kommer inte så ofta, inte för mig i alla fall. Man undrar ibland om det verkligen står rätt till i huvudet på en eftersom man tycker att det är så roligt att sitta där och traggla och söka efter perfektion. Jag hoppas såklart att desto bättre jag blir, desto oftare ska det perfekta draget infinna sig.

bild (79)

Det är helt fantastiskt att känna att från pass till pass så gör man framsteg och emellanåt faller poletten ner och man förstår både i huvud och kropp vad Petter menar där han står på kanten och ropar. Våra pass här börjar på land där vi går igenom vad vi ska göra under passet, hur uppvärmning, intervaller eller övningar och avrodd ska gå till. Petter går igenom vad vi ska fokusera på under passet, det kan vara till exempel isätt, urtag eller vinkel. Under passet åker Petter inlines eller cyklar på vägen som går runt banan, han åker mellan de olika båtarna och coachar. Ibland är jag så inne i min bubbla att jag hoppar en halvmeter i båten när Petter börjar prata för att jag inte sett att han kommit i fatt mig. Det är en väldigt inspirerande och rolig miljö som vi har skapat här i Portugal måste jag säga.
022
Idag rodde vi vårt första intervallpass på förmiddagen, 12x500m i 26 takt. Det var verkligen kul att komma upp i takt och trycka med benen ordentligt. Sedan sprang jag och Tjorvis de 3 km till hotellet där jag sprang raka vägen och tittade på skidor såklart. Vårt andra pass inleddes i gymmet med lite styrkeövningar, sedan mycket teknik övningar på vattnet och några riktigt jobbiga bål övningar i gymmet innan hemfärd. Ikväll som de flesta kvällarna somnar vi garanterat ovaggade!
017
015

In English…
I don’t know what it’s like for other rowers but sometimes, usually for just one stroke, everything comes together and you feel the magic in your whole body. When everything the coach has said falls into place, mind and body works in perfect harmony and that one stroke is perfect. That feeling is so great and you want to yell out “Look at me”, “Look how awesome I am!”, but usually when this happens you are all alone. During yesterday’s second session I was by myself in the upper part of the canal and the water was like a mirror and everything came together. As sudden as it comes, it goes and you are left with the feeling of euphoria. This is after all what you are working towards all the time, every stroke, to make everything come together. Of course it can feel really good for longer parts of a session but that magic stroke, it doesn’t happen that often, not for me at least. Sometimes I wonder if I’m completely sane since I love sitting there in the boat working hard to get my shit together. I hope that the better I get, I will get the feeling of perfection more often.

bild (73)

It is great to feel the progress between the session and sometimes the penny drops and both mind and body understands what Petter is saying from the edge of the course. Our sessions start on land when we go over what we are going to do during the session. We go over the warm up, intervals/excersises, and warm down. Petter tells us what the focus of the session is, for example the catch, the finish or the body movement. During the row Petter is on inlines or a bike on the road that goes around the course. Sometimes I think that Petter is far away coaching someone else and I’m in my bubble and get spooked when all of a sudden he’s right next to me. We really have created an inspiring and fun environment here in Montemor o Velho.

bild (78)

Today’s morning session was our first interval session, 12x500m rating 26. It was great to do some higher rating and give the legs a good work out. After that Tjorvis & I ran back to the hotel, I ran straight for the TV to watch today’s World Champ skiing race. The second session started in the gym with some weights training, then technique excersises on the water and some core work in the gym after. Tonight like most nights we will fall asleep without a problem.
011
006

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s